Swift

Gary Chapman - Egymásra hangolva


„Ez a könyv Amerika- és Európaszerte nagy sikert aratott. Feltétlenül nyereség, hogy magyarul is olvashatóvá vált. Szerzője – Gary Chapman – a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás alábbhagyása után nem érzi, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk "szeretetnyelvét”. A könyvben olvasható esetleírások – de bármelyikünk személyes tapasztalatai is – könnyen meggyőznek arról, hogy a házasságokban oly gyakori kommunikációs zavarok „kulcsa” került birtokunkba ezzel a könyvvel." (dr. Pálhegyi Ferenc)


Az ember időnként képes belefásulni a rohanó hétköznapokban, gyakran elfelejti értékelni azt amije van, és sokan csak túl későn döbbennek rá, mit is veszthetnek/vesztettek el. 


Chapman doki egy olyan könyvel ajándékozott meg minket, ami nem csak a házas feleknek, hanem a kapcsolatban élő társaknak is fontos üzenetet közvetít. Egy idő után minden kapcsolatban elillan a rózsaszín köd, és csak rajtunk múlik, ezután is ki tudunk-e tartani egymás mellett. Ahhoz, hogy hosszú távon boldogságban éljen egy házaspár, fontos szerepe van a szeretetnek

És pontosan ennél a pontnál jön Chapman, aki elmagyarázza, miért is nem értékeli a Kedvesed, ha 

- gyönyörű szavakkal illeted, és Ő csak zsörtölődik, amiért nem vagy képes egyszer sem elmosogatni, vagy eltenni a cipőd
- reggeltől estig dolgozol, megadod számára az anyagi biztonságot, Ő mégis panaszkodik, hogy kevés időt töltötök együtt
- vagy éppen készségesen segítesz a házimunkában, Ő mégis szomorú, mert sosem viszel neki ajándékot

Ti tudjátok-e, miért van mindez? Hiszen a férfi próbál a felesége kedvében járni, a felesége mégis panaszkodik... Nem is gondolnátok, de ennek igen egyszerű magyarázata van. (Igen, néha a legegyszerűbb dolgok tűnnek a legbonyolultabbnak!)

A szeretetnek 5 nyelve van, és sokszor a kedvesünk nem ugyanazon a szeretetnyelven beszélget, mint amelyiket Te érted. Mi is az az 5 nyelv?

- elismerő szavak
- minőségi idő
- ajándékozás
- szívességek
- testi érintés

Chapman megtanít minket felismerni ezeket a nyelveket, és megtanít arra is, hogyan bánj kedveseddel attól függően, Ő éppen melyikkel kommunikál. Igazából annyira kézenfekvő mindaz amit leírt, hogy eszembe nem jutna a hétköznapokon ezeket alkalmazni. Kellett, hogy elolvassam ezt a könyvet, hogy én is másképp lássam a párom viselkedéseit, és megértsem, miért is nem értékeli az általam tett kedvességeket időnként. És persze fordítva is rádöbbentem, milyen sokszor mutatja ki irántam a szeretetét. Csak éppen időnként én voltam túl vaksi, hogy észrevegyem. 

Szerintem ez pontosan az a könyv, amiről felesleges oldalakat írni, mert ezt olvasni kell! Én érzem a változást, amit a könyvnek köszönhetek, és biztos hogy ha nem is havi rendszerességgel, de fél évente elő fogok venni. Hiszen ismétlés a tudás anyja, és a kapcsolatom az egyik legnagyobb kincsem az életemben, így ápolni szeretném! :)

A könyvet a Harmat Kiadónak köszönhetően volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is hálásan köszönök! :)

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed, ide kattintva 20%-os kedvezménnyel csupán 2000 Ft-ért van lehetőséged megvásárolni. 

Egyébként pedig zárójelesen megjegyzem, szerintem szuper ajándék lehet karácsonyra is! :)




~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images