Swift

Karácsonyi bejegyzés/ köszöntés


Kedves Olvasóim! :)

Elsőként is szeretnék Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánni Nektek! :)


Gondolom ahány ház, annyi szokás, és mindenki másként ünnepli otthon a karácsonyt. Szerencsére a családom hagyományőrzőnek mondható ilyen téren, így szerintem sokatoknak érdekes lehet, hogy nálunk miként is zajlik ez a nap. 

Természetesen az ünnepeket megelőzően nálunk is komoly takarítás és sütögetés folyik, és mindannyian várjuk, hogy 5 óra legyen, hiszen akkor született a kis Jézus. 5 óra előtt pár percel a családdal kiállunk a ház elé, várjuk a templomi harangszót, és amint megszólal, mi is csöngetünk kis harangokkal, ezzel is hirdetve az örömhírt, vagyis hogy megszületett a megváltó.

Ezt követően jön a kedvencem, amit gyerekként még nem igazán értékeltem, de azóta az egyik legszebb része az ünnepnek. Mindannyian leülünk az asztalhoz, és elsőként fonott kalácsot eszünk mézzel, és almával. Az almát a családfő annyi részre osztja, ahányan vagyunk, ez jelképezi a család egészét. Ha mindenki elfogyasztotta a részét, következik egy-egy gerezd fokhagyma. Ezt azért esszük, hogy a következő évben egészségesek legyünk. (Ez a rész külön vicces, hiszen a fiatalabb Tesók még nem igazán barátkoztak meg a hagyma ízével, és kimondottan szórakoztató tud lenni, ahogy próbálják ezt túlélni! :) ) 

Ha túléltük a hagymát, mindannyiunk választ egy darab diót, és a dióbél állapota mutatja meg, milyen lesz a jövő évi egészségünk. Ha egészséges a dió, akkor egészségesek leszünk, ha pedig beteg a dió, mi is beteges év elé nézünk. (Szerencsére mindannyian egészséges diót választottunk, így jó év elé nézünk! :) ) Mindegyiküket mézzel kísérjük, hogy megédesítsük a jövőnket

Ha végeztük, a morzsákat egy tányérja söpörjük össze, és betesszük a fa alá. Mindezt azért, mert tiszteljük az ételt, és majd kiszórjuk a madaraknak, hogy ők is jól éljenek. 

Ha mindezen túl vagyunk, érkezik a finom halászlé (természetesen bajai!), ami elhagyhatatlan étel sokunknál. :) 

A vacsorát követően ajándékozzuk meg egymást, majd elindulunk a mamához, és ott gyűlik össze a család, hogy együtt is ünnepeljünk. :)

Számomra ez az év legszebb ünnepe, és nagyon szeretem, hogy a család végre együtt lehet! 

Kíváncsi vagyok, nálatok hogy telnek az ünnepek? Nektek milyen szokásaitok vannak? :)

Még egyszer Békés Karácsonyt Kívánok Nektek, és élvezzétek az otthon melegét, és a család szeretetét! :)

~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images