Swift

A hónap könyve - 2016. November


Ebben a hónapban két könyvet tudnék kiemelni az általam olvasott 8 regényből, ami kiemelkedő volt a többi közül, és ajánlom Nektek is elolvasásra.
Az egyik Heidi W. Durrow - A lány az égből, amely az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg. Ez a regény annyira őszinte, egyszerű, mégis szívet facsaró volt, hogy azt elmondani nem tudom. Minden egyes sora lenyűgözött, és egyszerűen nem lehetett a regényt letenni. Sajnos ennek következménye, hogy ez egy egy napos regény, nem fogod egy hétig olvasgatni. Érdekes volt ahogy a rasszizmustól kezdve a depresszión át a halállal és az élettel foglalkozott. Imádtam, és ajánlom elolvasásra! :)
A másik regény Cecelia Ahern - Az üveggolyók titka, amely pedig az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. Ez a regény egyszerre volt szórakoztató, dühítő, elgondolkodtató, szomorú, és boldog. Nagyon sokat kaptam tőle, és a cselekmény csak úgy beszippantja az olvasót. Egyszerre volt hihetetlen, és teljesen emberi. Imádtam!!



KNESZL BEÁTA CARMEN - ÉN, A MEGBÉLYEGZETT

FÜLSZÖVEG:

"Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte.

Február 4-én önszántamból bevonultam a pszichiátriára. Ha nem tettem volna, akkor vagy magamban, vagy a környezetemben tettem volna kárt. Akkor még nem is sejtettem, hogy az öngyilkossági kísérletek, a tehetetlenség, az élhetetlenség, a kínzó lelki gyötrelmek miből fakadnak. A közvetlen környezetem, de még az avatott szemek is egészséges embernek tartottak. 

A pszichiáterem szerint, aki a kórházban a kezelőorvosom is volt, a Borderline személyiségzavarnak nincsenek külsérelmi nyomai. Sőt az orvostudomány jelenlegi állása szerint az egyik legbonyolultabb és legkiismerhetetlenebb mentális betegség. A világon több mint 140 millió embert érint! A terápia alatt mellesleg halálosan beleszerettem a pszichiáterembe. A jelek pedig arra utaltak, hogy ő is hasonlóan érez irántam.


Kneszl Beáta Carmen regénye egy olyan humorban és fordulatokban gazdag, nyílt kitárulkozás, amelyet nem lehet szó nélkül hagyni. Irreális élethelyzetekből derül ki, hogy milyen nehéz élete van azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek. Ezek alapján az olvasó joggal hiheti, hogy a leírtak a fantázia szüleményei. Pedig nem! A regény minden egyes szava igaz."

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/kneszl-beata-carmen-en-megbelyegzett.html



JOANNA COURTNEY - A WALESI KIRÁLYNÉ

FÜLSZÖVEG:

"Anglia ​​egén viharfelhők gyülekeznek, trónörökös híján pedig egyre bizonytalanabbá válik mind az utódlás, mind az ország sorsa. A sorozatos háborúkban ráadásul odavész a kulcsfontosságú pozícióban lévő Northumbria grófja, a királyi tanács ezért összeül, hogy megválasszák az utódját. A nyilvános eseményen részt vesz a szépséges és csupán tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir is. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban elveszíti a fejét, meggondolatlansága pedig nem marad büntetlenül: az uralkodó száműzi őt. A férfi egyedül a híres és rettegett walesi királytól, Griffintől remélhet segítséget, így családjával hozzá menekül. A nálánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, és a lány sem közömbös a férfi iránt, de ha enged a kölcsönös vonzalomnak, nagy árat kell fizetnie a szerelmükért: szeretett Angliáját kell megtagadnia.
 
Az időközben Wales királynéjává lett fiatal lány nagy hatalmú asszonnyá válik, és a vészterhes időkben, az 1066-os sorsfordító évben neki is választania kell. A választásán azonban nemcsak az övéi, hanem országuk sorsa is múlik… 

Joanna Courtney trilógiájának, a Hódítók asszonyainak első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek. Edyth sorsán, megpróbáltatásain keresztül elénk tárul a tizenegyedik századi Anglia, királyok és királynék, grófok és grófnék élete, amely nem kevés izgalomban és érzelemben bővelkedik."

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/joanna-courtney-walesi-kiralyne.html



JANE SHEMILT - LÁGSZOMJ

FÜLSZÖVEG:

"Emma és Adam orvosként valódi szaktekintélynek számítanak. Amikor egy kutatóprogram keretében a férfinak lehetősége nyílik arra, hogy családostul egy évre Botswanába utazzon, úgy döntenek, belevágnak a nagy kalandba. A munka vészhelyzeteiből, taposómalmából és a kettejük közötti állandó versengésből végre kibillentené őket ez a soha vissza nem térő alkalom; és a nyugodtabb, egymásra jobban odafigyelő, boldogabb életről szóló álmuk talán a vadon szomszédságában valóra válhatna. 
Az álomból azonban igazi rémálom lesz: Emma egy nap üresen találja a kisfia ágyát. Afrika földjén, több ezer kilométerre az otthonuktól, valódi segítség híján maradnak. A rendőrség ugyan nyomozásba kezd, a szülők mégis úgy érzik, nekik is a gyermek nyomába kell eredniük, mert ki tudja, milyen szörnyűbbnél szörnyűbb okok állhatnak az eltűnése mögött.

Jane Shemilt – világhírű regényéhez (Lányom) hasonlóan – ebben a könyvben is a gondolatok, az érzések fénytöréseit, a kapcsolatok és az érzelmek ellentmondásosságát járja körül egy olyan történeten keresztül, amely egy percre sem enged."
A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/jane-shemilt-legszomj.html


ELIZABETH BERG - ÁLMOK SZÁRNYÁN
FÜLSZÖVEG:
"George Sand. Egy kivételes asszony, aki a szeretetben, a szerelemben kereste a vágyva vágyott teljességet, amely talán sosem lehetett az övé. Szoros barátságot ápolt Gustave Flaubert-rel, Liszt Ferenccel, szeretői között tudhatta Alfred Musset-t és Frédéric Chopint is. Az első női bestsellerszerző, akinek megadatott, hogy a műveiből megéljen. Egy lánglelkű újító, egy határozott, eltökélt nő, aki sok tekintetben messze megelőzte korát. Elizabeth Berg regényében meseszépen és érzékenyen idézi meg az írónő életútját, amelyben örömteli pillanatok és tragédiák, szerelem, szenvedély, hit és hivatástudat kéz a kézben járnak."
A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/elizabeth-berg-almok-szarnyan.html


BÍRÓ SZABOLCS - NON NOBIS DOMINE
FÜLSZÖVEG:
"Bátorság. ​​Hősiesség. Eretnekség.
1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.
A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén keresztül mutatja be egy vérzivataros korszak, a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen éveket, egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását. 
Az Anjouk című nagyszabású regénysorozat előzményét, Bíró Szabolcs első történelmi regényének két kötetből eggyé gyúrt kiadását olvasva kibontakozik előttünk a magyar középkor sáros, véres, mégis levendulaillatú világa.
A két regény külön-külön is megjelent, Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát címmel. A jelen kötet a két regény átdolgozott, bővített kiadását tartalmazza. 
Korábban Non nobis, Domine címmel is megjelent."

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/biro-szabolcs-non-nobis-domine-1-2.html



CECELIA AHERN - AZ ÜVEGGOLYÓK TITKA

FÜLSZÖVEG:

"Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára. 
Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? 
Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé."

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/cecelia-ahern-az-uveggolyok-titka.html



KINCSES NÓRA - FELETTÜNK A CSILLAGOS ÉG

FÜLSZÖVEG:

"Adott egy férfi és egy nő, akiket összehozott a vak véletlen a világégés közepén. Egyikük sem tudja, miért áll a romok között. A nő csak azt tudja, hogy menni kell, menni a semmiből a kitudja mibe. Útközben a legkülönfélébb emberekkel találkoznak, akik mind máshogy reagáltak erre a nem várt szituációra. Egy apokaliptikus road-movie bontakozik ki országokon és hónapokon át, egyetlen végcél felé. Az ő történetükkel párhuzamosan pereg Vincent van Gogh bátyjának, az impresszionisták mentorának, Theo van Gogh műkereskedő zaklatott és regényes életrajza. Az, hogy mi köti össze a XIX. században élő testvérpár életét a 125 évvel későbbi világvégével, az út végére kiderül. A régmúlt és a személyes múlt alakítja a jelenüket, döntéseiket és lehet, hogy a jövőt is.

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/kincses-nora-felettunk-csillagos-eg.html



HEIDI W. DURROW - A LÁNY AZ ÉGBŐL

FÜLSZÖVEG:

"Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. 
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.
A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást."

A róla készült bejegyzés itt olvasható:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/heidi-w-durrow-lany-az-egbol.html



Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images