Swift

Szántó Dániel - Revans /A sorozatgyilkosok köztünk élnek/



"Alig ​​pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában. A holttest jobb lábát levágták, a kiérkező nyomozócsapat pedig tehetetlenül áll az eset előtt. 
Az egy éves kényszer-eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedéséről elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz. 
Ám a tettes ez alkalommal az áldozat bal lábát vágta le, ráadásul egy üzenetet is hagyott hátra, ami minden kétséget kizár: a fővárosban újra sorozatgyilkos szedi áldozatait. Benett tudja, hogy egyre fogy az idejük a következő gyilkosság megelőzésére, miközben bénítóan hat rá a felismerés: nem lehet a véletlen műve, hogy pont aznap követték el az első gyilkosságot, amikor hazatért. 
A régi sebek pedig egyre jobban felszakadnak. Az alvilág ura, akit a drogosok csak Sakálnak hívnak, egyre magabiztosabban birtokába veszi Budapestet, s már a rendőrség sem tud gátat szabni a nagyhatalmú kartell terjeszkedésének."


A fülszöveg alapján nagyon izgalmasnak találtam a történetet, és láttam benne potenciált. Szántó Dániel nevével nem találkoztam eddig, de mint kiderült, nem véletlenül, hiszen ez az első kiadott regénye. 

Alapjáraton támogatom a magyar írókat, végképp ha első könyves, viszont sajnos az a tapasztalatom, hogy sokszor hiányérzetem van olvasás közben, vagy éppen untat a történet. Nagyon ritka az az eset, amikor valakinek az első regénye is olyan jól felépített, hogy nem hagy tátongó ürességet, hanem oldalról oldalra leköt, és fenn tudja tartani a figyelmem.

Nagy meglepődésemre mindez sikerült Szántó Dánielnek, és kimondottan pozitív élményekkel csuktam be a könyvet az utolsó oldal elolvasását követően.

Várnay Benett nyomozó személyisége szerintem a legtöbb (női) olvasó számára vonzó, és felkelti az érdeklődést. Ez annak köszönhető, mivel egyrészt eszes és jó a szakmájában, emellett pedig titokzatos és nehezen megkapható. Mivel a nyomozó visszatér egy év eltűnést követően Magyarországra, pont kapóra jön a segítsége, mivel egy szörnyű gyilkosság történt, és a rendőrség nem igazán tudnak elindulni a nyomozásban. Benett egy kis győzködést követően elfogadja a felkérést, és kegyetlen sorozatgyilkossal néz szembe...


A női szereplők közül Eszter volt a kedvencem a maga titokzatosságával, és sok kérdést hagyott az olvasóban az, hogy mit miért tett. Persze idővel minden kérdésünkre választ kaptunk, de nekem kimondottan tetszett ez a szál. :)

A nyomozás nehezen indul be, feszült várakozás van az olvasóban amiatt, mivel tudjuk, nemsokára egy következő nő esik áldozatul... Viszont a nyomozás egyáltalán nem halad előre. Nincsenek nyomok, a gyilkos nem hibázott, és nagyon alapos. Idővel egy kapcsolatot találnak a nyomozók az esetek között, mégpedig egy egyetemi matektanár személyében, de nem sikerül kihúzniuk belőle egyenlőre semmit...

Szántó Dániel ügyesen mozgatja a szálakat, mert az utolsó oldalakig fogalmam nem volt, hogy ki lehet a gyilkos. Sajnos nagyon feltorlódtak a munkáim, így nem tudtam folyamatosan olvasni, de ma végre volt egy kis szabadidőm, és be is faltam a maradék 200 oldalt. Szerintem ha valaki leül ezt a krimit olvasni, amennyire ideje engedi, egy szuszra fogja elolvasni, mert egyszerűen a cselekmény húz magával. :)

Legjobban talán úgy tudnám jellemezni ezt a regényt, mint egy nagyon törékeny kis tárgyat, ami alaposan be lett csomagolva, nehogy megsérüljön. Oldalról oldalra egyre közelebb kerülünk ahhoz a kincshez amit keresünk, de nagyon figyelmesnek kell lennünk mindvégig. 

Bátran ajánlom mindenkinek ezt a regényt, mert ez volt az idei évem legjobb magyar nyelvű olvasmánya, én teljesen odavoltam érte, és várom Szántó Dániel következő regényét! 

Ha felkeltette az érdeklődésed, ide kattintva 15%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni. Ha pedig Szántó Dánielt szeretnéd jobban megismerni, ide kattintva megtekintheted a bemutatkozását. :)


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images