Swift

Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.)


"Budapest, 1896. 

A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész. 
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon. 
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

„A szereplők olyan elevenek, szinte lelépnek a lapokról. Elég néhány szó, és megtörténik a csoda: máris a múlt század fordulójának lüktető világvárosában találod magad, különös, borzongató kalandok kellős közepén. Szívből ajánlom egyhangú hétköznapokra és pihentető hétvégékre!” – Katona Ildikó, hivatásos könyvrajongó"

Mielőtt belekezdenék hogy hogyan is éltem meg Böszörményi Gyulával való találkozásom, előtte kérlek engedjétek meg, hogy pár információt megosszak Veletek a könyvel kapcsolatban:

10. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
42. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
99. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Mit szóltok hozzá? Azért szerintem ez elég sokat elárul! :)
Már a fülszöveg is nagyon figyelem felkeltő: miközben Hangay Árpád halottnak hitte gyermekét,  egy különös levél érkezik, és felbolygat minden érzést, ismét reményt ad, hogy még életben van a lánya, és nem csak valaki szórakozik Velük.
Emília útnak is indul, hogy az információmorzsák amiket a levél tartalmazott, segítségére legyenek testvére megtalálásában. Budapest csodás és elbűvölő forgataga magával ragadja az olvasót, és rövid időn belül átszellemülve tapossuk a macskaköves járdát Milivel kézen fogva. Míg a 16 éves kisasszony megérkezik rokonukhoz (ahonnan egyébként nővérének veszett nyoma), rövidesen rabbá kényszerül, és csak fondorlatos tervel sikerül megszöknie. 

Mégis az engedetlenségének köszönhetően ismerkedett meg Ambrózy báróval, akit a regény végéig sem tudtam igazán hova tenni. Kétségtelenül hatalmas tudással és logikus észjárással rendelkezik, mégis ellenszenvet vált ki a nőkről alkotott képe, ami bár nem az Ő hibája, a társadalom hatása, de mégsem tudtam túllépni rajta, és ellenszenvessé teszi Őt... Pedig ha figyelembe vesszük hogy minden különösebb gond nélkül befogadja Milit, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a lány megtalálja testvérét, furcsává is válik ez az ellenszenv. De például ezért is tetszik ez a kötet. Mert más, mint a többi, és nem követi ugyanazt a sémát, mint egy tipikus férfi-női románc.
Ambrózy Richárd, ahogyan elképzeltem
Mili és a báró találkozása határozza meg az elkövetkezendő időszakot, és a kettejük nyomozásáról szól a regény, miközben egyre inkább megismerjük főszereplőinket, és jellemüket. Bár két teljesen különböző személyiségről van szó akik eltérő mentalitással rendelkeznek, mégis egy olyan láthatatlan fonal köti össze őket, amiből nem lehet szabadulni, és minden egyes sorral jobban összegabalyodnak, közelebb érkeznek egymáshoz... :)
Tudjátok pontosan ez a romantika hiányzik a mostani könyvekből... A regény során nem történik közöttük semmi, nincs testi kontaktus, sem heves szerelmi vallomás, mégis érzi az olvasó, hogy valami van a levegőben... :)
Hangay Emília
Végre nem azt éreztem a regény olvasása közben, hogy az író minél hamarabb ki akarta volna adni a kezéből a kéziratot és jöhet a profit, hanem alaposan kidolgozta a művét, mindennek utánajárt időt szánva rá. Mint például az a temérdek régi szó, amit ma már egyáltalán nem használunk, a feledés homályába süppedt. Mégis Böszörményi Gyula időt nem sajnálva szőtte a sorokba ezeket a szavakat, ami kimondottan ízessé tette a szöveget. :) Kimondottan élveztem olvasni a regényt, mert valóban korhű képet festett az olvasó szeme elé! Emellett pedig fejlődött a szókincsem is, amit különösen köszönök! :)
Egyedül egy dolog van, ami felett nem tudtam szemet hunyni, mégpedig Kugler Tóni, és az Ő élete...  nem azt kapta, amit érdemelt volna. Persze értem én, hogy nem lehet minden happy and, mégis a szívem szakadt meg érte...
De hát képzelhetitek milyen lehetett a regény, ha ez a legnagyobb hiba amit találtam benne! :)
A könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!
Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 16%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni.

~Emese~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images