Swift

Diana Gabaldon - Outlander /Szitakötő borostyánban/



Nem olyan rég írtam a kötet előző részéről, amit itt tekinthettek meg. Most érkezzen a bejegyzés a regény folytatásáról! :)

Ez a könyv is az 1900-as évek második felében kezdődik, Claire visszatért Frankhez, és vele folytatta az életét. A könyv mégsem innen kezdődik. A helyszín megegyezik, de a szereplők már nem ugyan azok, mint akik az előző részben voltak. A kis Roger felnőtt, a tiszteletes és Frank halott, Claire pedig lányával, Briannával látogat el a Felföldre. Brianna már szinte felnőtt nő, ráadásul isteníti Franket, akit az apjának hisz. Ez a látogatás viszont nem egyszerű, felhőtlen kirándulás, az utazás célja nem volt más, mint hogy Brianna megtudja származása valódi történetét.

Mikor visszaugrunk a 18. századba, a történet felveszi azt a fonalat, ahol az előző könyv cselekménye megszakadt. Claire és Jamie útja Franciaországba vezet, ott próbálnak meg boldogulni. Látszólag az előkelőek gondtalan életét élik, társaságba járnak, üzletet vezetnek és szolgákat tartanak. Azonban sokkal nagyobb teher nyomja a vállukat, mint amire bárki is számítana. A jövő tudatában az ő dolguk megakadályozni a skót kultúra és életforma végleges pusztulását. Ennek következtében a könyv nem mellőzi az ármányokat, cselszövéseket és a fortélyt sem.


 Az első könyv végén nem gondoltam, hogy még fokozni lehetne Claire és Jamie szerelmét, de az írónőnek mégis sikerült. Ebben a környezetben még inkább kibontakozik a kettejük közötti kölcsönös szerelem, tisztelet és bizalom, és a kapcsolatuk olyan kiegyensúlyozottá és harmonikussá válik, amire én csak több mint 10 évnyi házasság után számítanék. 

Természetesen ebből a könyvből sem hiányozhat a bonyodalom, amelyet Black Jack Randall újbóli felbukkanása meg is ad. De mi is jellemezheti a 18. századi francia társas életet? Egyértelműen a bálok és a szalonban - vagy a férfiak esetében a különböző szórakozóhelyeken - eltöltött délutánok, esték. Jól megmutatkozik az általam csak szalonbarátságnak nevezett kapcsolatrendszer, amelyben több állítólagos barátság is jelen van, amelyek természetesen felszínesek és sekélyesek. Szemtől szemben mindenki kedves és rajong a másikért, de elég csak pár méternyi távolságban lennie az illetőnek, és már minden személyiségbeli problémája a társalgási kör beszédtémái közé kerül. A mindennapokat át meg átszövik a pletykák és intrikák, mert a látszólagos tökéletesség alatt mindenki el akarja fedni a saját hibáit és problémáit.


De térjünk át a karakterekre. Ebben a könyvben is az abszolút kedvencem Jamie volt. Most leginkább a felelősségteljes és gondoskodó oldalát láthattam, Claire terhessége pozitív hatással volt a vérmérsékletére. Véleményem szerint érezte azt, hogy hatalmas felelősség rakódott ezzel a vállára, és jobban oda kell figyelnie a cselekedeteire, hiszen már nem csak őt és Claire-t veszélyezteti velük, hanem azok hatással vannak a még meg nem született gyermekükre is. De még nagyobb felelősséget jelent Skócia sorsa, hiszen a küldetése sikeressége több száz klán tag életét mentheti meg. Ebben a könyvben már inkább férfi, mint gondtalan ifjú.

Claire-re is jó hatással volt a várandósság, hiszen már ő is megfontoltabban cselekszik, véleményem szerint már nem gondolja azt, mint az előző könyvben, hogy legyőzhetetlen. Jobban odafigyel a környezetében élők igényeire és érzéseire, és minden cselekedete előtt mérlegeli a felelősségét a környezetében élőkkel szemben.

Brianna karakterét azonban nem kedveltem. Szerintem felelőtlen és tiszteletlen az anyjával szemben. Nem hajlandó elfogadni mások véleményét, sőt még a tényeket sem, ha azok ellentétben állnak az ő nézeteivel. Az még inkább idegesített benne, hogy úgy viselkedett, mint aki többet tud, és többet tapasztalt, mint az anyja, ennek következtében jobban átlátja a világ összefüggéseit.

A tévésorozat második évada erre a könyvre támaszkodik, bár itt már több eltérés mutatkozik, mint az első évad és az első könyv között. Az összehasonlítás legnehezebb pontja az, hogy a sorozatból csak hetente egy rész jelenik meg, így néha nem tudom, mire számítsak benne.


A könyv és a sorozat is csodálatos és magával ragadó, így mindkettő folytatását nagyon várom már. Kívánom, hogy Neked is rengeteg izgalmas percet nyújtsanak. :)

A könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is köszönök! 

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 24%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni.

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images