Swift

Szentesi Éva - Hamvaimból


Ki ez a vagány csaj, aki lazán bemutat a halálnak, kétszer is megnyeri ellene a csatát, és aztán arra teszi föl az életét, hogy felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára?
„Te vagy a felelős a saját testedért!” – mondja. Már eddig is nagyon sok nő életét mentette meg azzal, hogy kiállt a nyilvánosság elé a saját történetével. Bármelyikünkkel megeshet, amit átélt. Akik elolvassák ezt a megrendítően őszinte könyvet, és tesznek is önmagukért valamit, nagyon sok fájdalomtól megkímélhetik magukat, ha komolyan veszik az üzenetét. Ebben a könyvben végigkövethetjük Szentesi Éva gyógyulásának útját. Karcos, önironikus, őszinte írás. Megfog… és nem ereszt. Igazi. Élő. Példa.
„Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem.”


Éva fiatal, csupán 28 évesen  írja le betegsége lefolyását diagnosztizálásától a gyógyulásig. Két  kemény év, melyet a gyógyulásért vívott a halállal szemben. 

Főszerkesztői pozíciót mondhat magáénak, amikor úgy érzi, valami nem stimmel a testében. Természetesen mindenki tagadja a betegség gondolatát is.  Ő se különb, csupán később jön rá, hogy az első tünet jelentkezett erős vérzés formájában. Mi nők hajlamosak vagyunk a tüneteket figyelmen kívül hagyni , vagy épp ellentétesen, túl reagálni.


Éva elmegy az SZTK-ba, megvizsgáltatja magát (rákszűrés, stb...) Az eredményért vissza kell menni a megbeszél idő elteltével - ezt mindannyian tapasztaltuk már, már aki vissza is megy érte. Mégis a sors fintora, hogy nem az az orvos fogadja, aki az előző vizsgálatot elvégezte. Nem készült el a rákszűrés eredménye, de nem is adtak másik időpontot, hogy jelenjen meg újra... Na, itt lett a kutya elásva!!! Ha visszarendelik, feltehetően nem alakul ki az előrehaladott rák, mely átétet képzett a vastagbélbe!

Miközben Éva harcol a testével, mindent elkövet, hogy győztesen kerüljön ki ebből a küzdelemből. Gondolatait megosztja az interneten, blogján lehet végig követni az eseményeket. Kemó, sugár, műtét... Vízhangot kapott az esete, a média felkapja a hírértékű  betegséget, Ő felvállalja az állapotát... Sok  nő életét mentette meg, hogy nyilvánosság elé tárta  a súlyos betegségét!

Mindannyian lehetünk érintettek! Méhnyak rák vagy éppen melldaganat sok nőt érint, és sokaknál sajnos későn diagnosztizálják. Nem figyelünk a tünetekre, nem megyünk  el a szűrő vizsgálatokra... A prevenciót nem tartjuk kellően fontosnak, csak akkor , ha már diagnosztizálják a problémát.


Gratulálok az írónőnek! Úgy vezetett végig ezen a két éven, mintha egy regényt olvasnék, miközben elültette bennem, hogy figyeljek magamra és a prevenciót ne feledjem! Megéltem vele a eredményekre várás rettegését, reménytelenséget, és a mindennél nagyobb értékű reményt. Ez a két év gyökeresen megváltoztatta az élet szemléletét. 

Rettegtem miközben olvastam, hogyan készül az elmúlásra. Megtervezi a temetését, mi hogyan történjen... Amíg él  az ember küzd az utolsó lélegzetvételéig! És persze nem csak Ő, hanem a családja is a poklot élte meg ezen időszak alatt...

Szerencséje volt, vagy inkább csoda? Leküzdötte a halálos kort!

Kedves Éva! Köszönöm,hogy megosztottad velem a gondolataidat, félelmeidet és  az örömöket egyaránt!

Kíváncsi volta erre a könyvre, főleg, hogy  magyar a szerző. Igaz az írás rövid, de tömör. Egy szuszra elolvastam, mert érdekelt, hogyan élte meg a betegségét, mi adott reményt, mi mozgatta, mi vitte tovább a szürke napokban. Újra értelmezte a kapcsolatokat, magát az élet értelmét. Elfogadni a halált, elfogadni azt, hogy van, amit nem tud befolyásolni. Gratulálok! Ez úton kívánok sok egészséget! :)


És még egy nagyon fontos dolog: NE FELEDJÉTEK A PREVENCIÓT!

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni.




Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images