Swift

Böszörményi Gyula A Rudnay-gyilkosságok - (Ambrózy báró esetei 2.)


1900 ősze.
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.
Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!
„Ez tényleg remek könyv, igazi minőségi szórakoztatás. Érdekes, izgalmas, hangulatos, olvasmányos. Remélem, lesz még sok része.” – meseanyu az előző részről, moly.hu

Elsőként ismét olyan számokkal szeretnék kezdeni, ami előtt emelem kalapom és büszke vagyok, hogy lehetőségem adódott elolvasni a regényt! Hogy milyen számokról is beszélek? A moly.hu olvasói közönségének pontozása alapján az alábbi helyezést sikerült bezsebelnie a regénynek:

1. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
1. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Már megismerkedtem Böszörményi Gyulával az előző regény olvasása közben is, így tudtam mit fogok kapni, és milyen magasra is került az a léc, ami a regény minőségét illeti. 

Általában az ilyen eseteknél félni szoktam belekezdeni a következő részbe, pontosan amiatt mert tudom, csalódás fog érni, és messze nem lesz ilyen jó. Viszont mindez ez érzés itt egyáltalán nem volt meg: egyszerűen tudtam, hogy Böszörményi Gyula ismét minőségi időt, és minőségi szórakoztatást fog biztosítani.


Természetesen nem ért meglepetés, hiszen az előző regényben megépített biztos alapzatra a továbbiakban is gördülékenyen lehetett építeni, és a szereplőkkel kitűnőén lehetett mozgatni a cselekményt. 

Mili kisasszony, és a morc bárója :)
Szinte mindenki megszerette Mili kisasszony és Ambrózy báró alkotta párost, és adott volt az a feszültség, ami kettejüket vonzotta és taszította is egyben. Mili hozta a jól ismert minden lében kanál, de mégis rettentően szerethető formáját, aki folytatta a nyomozást elhunyt testvére ügyében. A báró is újabb ügyben kezdett kutakodni, viszont folyamatosan zsákutcában találta magát, és idővel elkelt a segítség az ügyben...

Együttes erővel vetik bele magukat a különös gyilkosságokba, öngyilkosságokba, és energiát nem kímélve keresik az összefüggéseket a különös ügyek kapcsán. 

Időnként nem csak ők, hanem én magam is úgy éreztem, belefulladok a nyomozásba, és egyszerűen nem látom a végét. Nagyon nehéz volt azt a rengeteg nevet megjegyezni és összekötni ami a második kötetben fellelhető a Rudnay-ügy kapcsán, de szerencsé(m)re az író folyamatosan felelevenítette az infókat. Kellett is, hiszen enélkül számomra követhetetlen lett volna, de örülök, hogy gondolt az olvasókra, és arra, hogy ne vesszünk el annyira! J
Hangay Emma

Hangay Emma története viszont engem most nem annyira kötött le, az előző kötetben valahogy jobban fogvatartotta a figyelmem. (Persze a cirkusz egyébként is egy izgalmas(abb) helyszín, így talán nem is csoda.) Mivel a történetet leginkább a testvére vitte, így nem zavart. Valahogy nem jött be a rabul ejtett szerep, és a csajok összetartó barátságával sem sikerült azonosulnom, valahogy túlságosan különböztek ahhoz, hogy bennem egy kerek egészként tudjanak együttműködni. De ezzel nincs is semmi gond, hiszen kinek mi tetszik, és mi áll közelebb… J

Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre, és izgalommal várom, hogyan fognak a testvérek egymásra találni, hiszen az utolsó oldalak igazán beindították az olvasó fantáziáját, és melegágyat adott a képzeletünknek. J

Igazából szinte ugyanazt tudnám elmondani erről a kötetről is, mint az első részről: lendületes, izgalmas, és fordulatokkal teli. A krimi szerelmeseinek mindenképpen egy kötelező darab, emellett pedig akik egy kis kalandra vágynak, azoknak is szuper választás lehet! :)

A könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! :)

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva kedvezményesen van lehetőséged megvásárolni. 

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images