Swift

Kate Bennett - Megkarcolt élet


"Scarlett Anderson sikeres írónő. 

 Könyvei a sikerlisták élén állnak, életének eseményeit rajongók hada figyeli árgus szemekkel. Művei megfilmesítésre várnak, és az egyik legnagyobb csatorna tévésztárja ostromolja szerelmével.

  Scarlett Anderson rettegő nő. 

 Éjszakánként rémálmok kínozzák, sokszor mintha kihagyna az emlékezete, és körülötte egyre csak szaporodnak a gyanús, megmagyarázhatatlan dolgok. Mélyen eltemette magában az időt, mikor Ted, szadista férje rabságban tartotta, s rajta élte ki perverz vágyait. Egy ördögi pszichopata, akitől csak gyilkosság árán sikerült megszabadulnia… New York környékén a titokzatos Marionett Mester szedi áldozatait. Fiatal nőket, akiket megkínoz, megöl, majd perverz módon a nyilvánosság elé vet. A rendőrség tehetetlen, a szálak azonban mintha egyre inkább Scarlett Anderson irányába vezetnének. Kate Bennett debütáló thrillere folyamatosan izgalomban tartja olvasóját, miközben az első betűjétől az utolsóig fokozza a feszültséget."


Nem tudok elmenni szó nélkül a borító mellett, mert rettentően jó! Engem első pillantásra megfogott, és nem volt kérdés, el akarom-e olvasni. Ezután a fülszöveg már csak hab volt a tortán a figyelemfelkeltésben. A borítótervet Barna Gergely készítette, ezúton is gratulálok a remek kivitelezésért! :)

A történet 2009 februárjában kezdődik, amikor is bepillanthatunk abba az életbe, amit senki nem kívánna magának. Scarlett férje egy dühöngő őrült, aki nap mint nap megveri, és olyan dolgokra kényszeríti a nőt, amit nem akar megtenni... 

Bár csak pár oldalban mutatta be azokat az éveket, mégsem kívántam többet, így is épp eléggé húsomba vágott az erőszak... 

2014-re fordult a világ, és Scarlett egy boldog, sikeres nő, aki az írásban találta meg a békét. Persze az elmúlt gyötrelmek nem tűntek el nyomtalanul, fél egyedül maradni és kapcsolatot létesíteni, hiszen sose tudni, mi bújik meg az álarcok mögött. Egy férfinak mégis sikerült elcsábítania, ami számomra picit gyors is volt, de ezen az apróságon könnyen túltettem magam. :)

Daniel egy sikeres színész, aki nem ijed meg az őket körülvevő reflektorfénytől, és nem futamodik meg a nő 'szeszélyei' miatt. 

Persze azért ne gondoljuk, hogy a kapcsolatuk problémamentes, hiszen valami ok folytán a nő elkezd hallucinálni, és úgy érzi, volt férje visszatért. A poént nem szeretném lelőni, hiszen ezek az apró titkok édesítik meg a regényt, de annyit elárulok, fizikai képtelenség, hogy a férj újra a nő után nyúljon, mivel meghalt...

Ahogy haladunk a történetben, egy különleges gyilkos(ság) is a nő nevével kapcsolódik össze, és a szálak egyre csak bonyolódnak. Miközben a Marionett Mester is szedi áldozatait, Scarlett élete is egyre jobban felfordul, és a nő ismét rettegve éli mindennapjait. Csak Daniel karjában talál megnyugvást...

Azt gondoltam, kiszámítható a regény, de rá kellett döbbennem, Kate Bennett az orromnál fogva vezetett. :)

Ez egy rendkívül izgalmas könyv, megvan minden benne, ami egy kitűnő időtöltéshez kell: romantika, erotika, krimi, félelem, és nagyon sok elnyomott emlék. 

A szereplőkkel is könnyen lehetett azonosulni, mert bár nem hétköznapi munkájuk volt, mégis a csillogás emberi oldalát mutatta be. A karakterek is alaposan kerültek kidolgozásra, nem volt hiányérzetem velük kapcsolatban sem. 

Bátran ajánlom a regényt mindenkinek, mert nagyon jó kis olvasmány. Egyedül egy apró problémám akadt: a hétvégém egy pillanat alatt eltűnt, mivel a könyv teljesen beszippantott. :)

A könyvet az Álomgyár Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! :)

Felkeltette az érdeklődésed a könyv? Akkor ne maradj le róla, mert ide kattintva 15%-os kedvezménnyel van módodban megvásárolni. :)



Egy kis érdekesség: Hová forduljon segítségért családon belüli erőszak esetén?



A családon belüli erőszakra a figyelem először a feminista-polgárjogi mozgalmak megjelenésekor irányult az 1960-as, 1970-es években az Amerikai Egyesült Államokban és aztán Nyugat-Európában is. A családon belüli erőszakos cselekményeket először a "nők elleni erőszaknak" nevezték el, utalva arra, hogy az áldozatok döntő többsége nő, míg az erőszak gyakorlója az esetek legnagyobb részében a férfi, de ez nem azt jelenti, hogy nők nem erőszakoskodhatnak a családjuk tagjain.

A családon belüli erőszak helyett használatos fogalom még a párkapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás elnevezések is. Mit jelent pontosabban a családi erőszak fogalma? Azt, ha egy személy erőszakot követ el a család egy vagy több tagja ellen csupán a családban betöltött szerepe miatt. Az erőszakot tágan kell értelmezni: beletartozhat verés, szidalmazás, súlyos testi sértés, szóbeli terrorizálás, életveszélyes fenyegetés, szexuális erőszak stb. Magyarország még mindig nagyon konzervatív ország.

A lakosság nagy része ma is úgy tartja, hogy mások életéhez, családjához senkinek semmi köze. A családon belüli erőszak nálunk sem új keletű probléma, de sajnos nehezen „felderíthető” mert az áldozatok nem minden esetben kérnek segítséget. Tény, hogy jelenleg is minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz partnere. Ez Magyarországon mintegy félmillió bántalmazott nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint.

Tévhitek. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az áldozatot teszik felelőssé a bántalmazó erőszakos viselkedéséért, mondván túl gyenge, miért hagyja, hogy ezt tegyék vele, valamiért csak elviseli, biztosan kiprovokálja a bántalmazást… Ezt nem lehet így leegyszerűsíteni. Senkit sem lehet bántalmazni, legyen az akármilyen személyiség is, tűrje bármilyen okból, legyen akárhány éves, vagy akármilyen nemű.

Mit gondol még helytelenül a legtöbb ember? Azt, hogy az elkövető biztosan sérült, tetteiért felelni képtelen, aberrált. A valóság azonban ennek igen ritkán felel meg: az elkövetőt ismerősei és tágabb családja "rendes", "jóravaló" embernek ismeri, ezért ha az áldozatok beszélni kezdenek arról mi történik velük zárt ajtók mögött, sokszor senki sem hisz nekik. Tévhit az is, hogy a bántalmazás főleg az iskolázatlan, szegény rétegek körében elterjedt. Nem szabad azt gondolnod sem, hogy ami az otthon falai között történik, ahhoz a külvilágnak semmi köze, a magánéletbe nem lehet beleszólni. Ha veled, illetve a családtagjaiddal erőszakoskodik egyik rokonotok, nem kell ezt tűrnetek pusztán szégyenérzetből, vagy azért mert azt gondoljátok, ez csak a ti problémátok! Kérjetek segítséget!

Tények. Minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban vannak bántalmazók és áldozatok. A verés és a bántalmazás számos esetben bűncselekmény, ezért nem menthető fel azzal, hogy otthon történik. Magyarországon a meggyilkolt nők 60 százaléka házastársa vagy élettársa áldozata. Ez nem egyéni, hanem társadalmi probléma! A családi erőszakot elkövető legtöbb ember teljesen hétközna****k és normálisnak tűnik, többségük fiatal esetleg középkorú, és rendelkezésére áll számára elérhető partner. Ma már tény, hogy a nőnek a házasságon belül is joga van nemet mondani, mivel a házasság állapota senkit sem foszt meg sem alapvető emberi, sem állampolgári jogaitól. 1997 óta Magyarországon a házasságon belüli nemi erőszakot a törvény is bünteti! Csak 2008-ban országosan 11205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény ügyében és a számok azóta sem csökkentek.

Mit tehetsz? Ha téged vagy családtagjaidat rendszeresen erőszak ér, vagy ha tudomásod van olyan családról, amelyikben öreget, gyengéket, nőket, gyerekeket bántalmaz egyik családtagjuk, te is tehetsz valamit. Országos szinten 11 Kríziskezelő központ működik és néhány év alatt több ezer életet mentettek már meg. A cél, hogy minden megyében legyen krízis központ, de ez egyenlőre még megvalósításra vár.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyenesen elérhető 06-80-20-55-20-as telefonszámon. Ezt a számot az ország bármelyik pontjáról lehet hívni!

Interneten az összes segélyhívó szám és egyéb információ megtalálható az alábbi honlapokon: www.szmm.gov.hu; www.ncsszi.hu; www.nane.hu

Forrás:
http://www.hotdog.hu/allas/karrier/csaladon-beluli-eroszak-mit-tehetsz


~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images