Swift

Frank Schätzing - Breaking News /A Saron-merénylet nyomában/


"Tom Hagen, a harctéri tudósítók ünnepelt csillaga nem finnyáskodik, ha egy jó sztoriról van szó. Specialitása a Közel-Kelet országai, riportjai tudósítások a pokolból. De Afganisztánban elhagyja a szerencséje. Hírneve romokban, ő maga pedig kétségbeesetten küzd a visszatérésért. Három évvel később új esély kínálkozik Tel-Avivban, amikor az izraeli titkosszolgálat adatokat játszik át neki. Hagen megragadja a lehetőséget, ám ezzel akaratlanul is halálos láncreakciót indít el… 
A Breaking News magával ragadó thriller, hátterében egy epikus mondával. A húszas évek végén két család vándorol Palesztinába, egy legendákkal, harcokkal és reményekkel teli új világba, ahol a zsidók, az arabok és a brit gyarmatosító urak elkeseredetten küzdenek egymással az egyeduralomért. A famíliák története generációkon átívelve tükrözi és jellemzi Izrael szédületes fejlődését, egészen napjainkig. 
Amikor Hagen váratlanul szövetségesre talál Yael Kahn, a fiatal orvosnő személyében, ráébred, hogy sorsa szorosan összefonódott az ország történelmével. De Yaellel az oldalán kezdődnek csak el igazán a bonyodalmak…"


Kitalált történet, kitalált szereplők és események, amelyeket átsző a valóság. 

Kitalált történet? Lehet...de nekem valóságosnak tűnik. A szerző alaposan felkutatott részletekbe menően kidolgozott művet adott a kezembe, ami a legjobbkor jelent meg. Európát megszállja a menekültáradat. Politikusok harcolnak egymással, hogyan is álljanak a kialakult helyzethez. Hogyan állítsák le az ember áradatot? Visszaküldjék őket? Ne?! Mi válik Európa hasznára, és kárára? Mi áldozható fel a liberalizmus oltárán? 

A menekültek nagy része iszlám vallású. Szerintem a döntő kérdés: Akarnak-e beilleszkedni az Európai kultúrába? Képesek-e a saját tradíciójukat, vallásukat összeegyeztetni az európaiakkal? Elfogadják-e vajon, hogy itt több vallás is megfér békésen egymás mellett, és nem erőltetjük rá egymásra a nézeteinket? Szabad akarat, szabad gondolkodásmód és véleménynyilvánítás elfogadott... a nőknek is... 

Megdöbbentő volt számomra egy-két gondolat amit az író megfogalmazott, és ezekbe belegondolva átültetni a mai menekültek helyzetébe és viselkedés mintájukba. Természetesen a legtöbb ember békét, napi betevő meglétét, és némi boldogságot akar. Csupán néhány százalék az, aki radikális gondolkodásmóddal rendelkezik, és cselekszik. Ennyi elég, hogy tömegeket lehessen befolyásolni akár a jó, akár a rossz oldalra. 

XXI. században oknyomozó riporterként dolgozott Tom Hagen életének egy szakaszán keresztül ismerhetjük meg a Gázai övezet életét, Izrael kialakulásának történelmi hátterét.

Riporterként Tom a háborús övezetet kedveli, ahol mindig történik valami. Tudomására jut három ember elrablása, akik egy német segélyszervezet tagjai - ők senkinek sem hiányoznak. Az araboknak nyűg az ottlétük, haszontalanok, a németek meg 'elfelejtik őket'. Tom riportot akar készíteni a túszejtőkkel, tervei szerint hírverést produkál az elfelejtett emberekről, és ezzel kikényszeríti, hogy a német állam beavatkozzon, és mentőexpedíciót indítson. Természetesen Ő a kiszabadításról ír! Övé a sztori... 

Tom hosszú évtizedes tapasztalatából tudja, hogyan kell úgy tárgyalni az arabokkal, hogy elérje azt, amit akar. Ismeri a kultúrájukat, történelmüket, a koránt, és a szokásukat. Azzal is tisztában van, hogy semmilyen megállapodást nem tartanak be, csak addig, amíg az az érdeküket szolgálja. Tud olvasni a kimondott szavak, és a mozdulatok mögött... Ne felejtsük, hogy az arab világban vagyunk! 

Tom mozgatja a bábuit a sakktáblán. Tapasztalatára, minden rafináltságára szüksége van a helyzet megoldásához. Nem árulja el magát, hogy ismeri a politikusok gondolkodásmódját. Ismeri a zsidó, és az arab világot is egyaránt! Maga köré gyűjtötte a legjobb embereket, akik a legjobb informátorai szerte a világban. Éles elmével előre látja, hogy mi fog történni, és ezt ki is használja. A riport elkészül, megígéri a túszejtőknek a hírverést, váltságdíjat az elraboltakért... Cserébe megkapja a 3 embert sértetlenül. (Ami lefordítva Tom szerint - még élve!).

Az arabok figyelnek, és tanulnak az európaiaktól.

Tom boldog, hogy mekkora sztori lesz ebből. Hírhajhász tudósítót láttatja magából, pedig menteni akarja az embereket. 

Már nem izgatják a háborúk, besokallt, kiégett. Már valami mást akar... A szépet, a jót szeretné megmutatni az embereknek, hiszen a háborús övezetekben is van mosoly, élet. Elege van a háborúból... Látott roncsolt, égett, üvöltő embereket. Megszentségtelenített nőket, halott gyerekeket, akiknek a képei kísérték... Gyűlöli az egészet, de mégsem tud szabadulni. Neki a háború a drog... A túszszabadítás kudarccal végződik, sőt, a kollégája is életét veszti az Ő hibájából... 

Mit tud tenni, megy a következő veszélyes helyre... sorozatban kudarcok érik, bármerre fordul, megelőzik. Mások írják meg a cikkeket. Szétesik, megrendül a hite önmagában... A lelkiismeretével nem tud elszámolni, éjjel-nappal a meggyilkolt embereket látja. A kibelezett emberek is egyformák. Mindegy, hogy arab, vagy zsidó... az őrület határára sodródik. Az alkoholba menekül, teljesen lecsúszik. 

Megragadott Tom személyisége, tapasztalata, tudása, éles elméjűsége, és magánya. Ismeri Izrael kialakulását, az első telepesek problémáit az Arabokkal. Gyűlölet izzását látja mindkét oldalon. Látja a radikális gondolkodásmódot - hogyan örökítik át egyik generációról a másik generációra. Hangját csak a 'tollával' emelheti fel. 


"– Nincs olyan, hogy az arab, a zsidó, vagy a keresztény. Minden ember más. Mindig az embert kell először észrevenni. Aki előtted áll. Milyen ember? Kedves? Vagy nem annyira? Megbízható? Lehetne a barátod? Vedd a fáradságot, hogy megismerd. Senkivel szemben ne legyenek előítéleteid. Megértetted? Csak akkor ítélj meg bárkit, ha már eléggé megismerted."

Éveket áldoz az alkoholnak, mire emberesen megrázza magát, és újraépíti életét. Van egy bombasztikus sztorija, amit Ő kreált (jól eladható, és visszakerül vele az újságírók világába),csak a baj az, hogy minden igaz. Emiatt nyomába erednek, üldözni kezdik...

Kedves Olvasó! Egy izgalmas könyvet tartasz a kezedben! Van benne minden: történelem, politika, szerelem, árulás, háború, ó-és modern világ. Emellett több szálon futó, több idősíkot érintő történet ez, amely komoly figyelmet igényel! Felvetődött bennem, hogy komolyabban utána olvasok Izrael kialakulásának, és összevessem a könyvben megjelenő történetet a valósággal.  Belebújhatsz egy elismert riporter bőrébe, kutass, nyomozz vele közösen! Jó szórakozást kívánok az olvasásához! :)

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök a kiadónak! :)

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni. Ne hagyd ki az alkalmat! ;)

Információk a könyvről: 
Oldalszám: 1056 oldal
Megjelenés: 2016. február 10.
Méret: 220 mm x 140 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632934716


Na de ki is az a Frank Schätzing?



1957-ben született. 1969-ben a tévében nézte végig a Holdraszállást. Elhatározta, legközelebb ő is ott lesz. Élete során sok mindenbe belekóstolt: zongorázott és gitározott, kommunikációt tanult, majd alapított egy reklámügynökséget, melynek 15 évig kreatív igazgatója volt, de tevékenykedett zenei producerként és zenészként is. Íróként a kilencvenes évek közepén debütált. Első regénye, Az ördög temploma több mint egymillió példányban kelt el, melyet aztán a  Híradás egy ismeretlen univerzumból követett 2006-ban. A 27 nyelvre lefordított Raj 2005-ben jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A regényért 2005-ben átvehette a legjobb német nyelvű tudományos-fantasztikus műért járó díjat, és kitüntették a szépirodalmi Corine-díjjal is. 2009-től magyarul is olvasható a Hangtalan című politikai krimije. A LIMIT-ben végre eljutott a Holdra is.



Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:



Raj (2005), 
Híradás egy ismeretlen univerzumból (2006), 
Az ördög temploma (2007), 
Hangtalan (2009), 
Limit (2010), 
Breaking News (2016)


~Tyúkanyó~


Ez is érdekelhet...

3 megjegyzés

  1. Jó leírás, de vannak benne pontatlanságok. A 3 német túszt nem arabok tartották fogva, hanem tálibok, akik ugye afgánok és azon belül is főleg pastuk. Remélem nem veszed bántásnak.

    VálaszTörlés
  2. Jó leírás, de vannak benne pontatlanságok. A 3 német túszt nem arabok tartották fogva, hanem tálibok, akik ugye afgánok és azon belül is főleg pastuk. Remélem nem veszed bántásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt, egyáltalán nem veszem bántásnak! A hibát jelzem anya felé, hogy következőnek próbáljon figyelmesebb lenni! :)

      Törlés

Flickr Images