Swift

Virginia Macgregor - Milo szerint a világ




"A kilencéves Milo Moonnak retinitis pigmentosája van: a szeme egyre romlik, idővel meg is fog vakulni. Egyelőre még egy kulcslyuknyi résen át elég jól látja a világot, olyannyira, hogy sokkal több mindent vesz észre, mint mások. Amikor Milo imádott Nagyiját idősek otthonába kell adni, a kisfiú hamar rájön, hogy sötét dolgok történnek a Nefelejcs nevű intézményben. A felnőttek eleinte nem hisznek neki – az illegálisan Angliába menekült, fiatal szír szakács, Tripi kivételével. Másik lelki támasza Hamlet, a házimalac. Milo belevág, hogy leleplezze az otthont igazgató Thornhill nővért… 

A kiskamasz Milo önként vállalt küldetése éppen egy nehéz időszakra esik: apja új családot alapít, kilép Milo életéből; anyja depressziós lesz; az iskolában kudarcok és megaláztatások érik, így a gondok fojtogatóvá válnak. Lassacskán azonban – ahogy Milo kezdi elveszteni a szeme világát – feldereng a fény az alagút mélyén…"

Számomra Milo egy felejthetetlen élményt hozott el, amit elraktároztam a tudatomba, hogy akinek lehetőségem adódik, ajánlhassam. Milo egy csodálatos gyermek, és mindannyian tanulhatnánk tőle, hiszen a gyermeki jó szívének köszönhetően másként látja a világot, mint mi felnőttek.

A történetben négy szereplő oldaláról merülhetünk ebbe a felejthetetlen világba:

Milo, aki egy komoly szemet érintő betegségben szenved, aminek következményében az idő előrehaladtával teljesen el fogja veszteni a látását. Jelenleg még egy kulcslyuknyi résen keresztül látja a világot, és nem  is gondolnánk, mennyi mindent észrevesz. Ő egy csodálatos gyerek, aki végtelenül szereti a nagyiját. Sajnos a kor előrehaladtával Lou tudata komoly hanyatlásnak indult, és segítségre van szüksége a mindennapi teendők ellátásához, hogy sérülés nélkül, esetleg a konyha felgyújtása nélkül vészelje át a napot.

De ezzel nincs is baj, hisz Milo minden percben a nagyi rendelkezésére áll. Figyel a gyógyszerek helyes bevitelére  végtelen szeretettel és türelemmel segít nagyijának, na és persze jól szórakoznak együtt, amiben Hamlet is sűrűn közrejátszik.

Hamlet
Álljunk csak meg egy szóra! Már majdnem el is feledkeztem Hamlettről. Hiszen neki is komoly szerepe van a regényben, hisz Ő Milo kedvence, egy kismalac, aki a kocsibejáróban lakik, mivel Anya kiparancsolta oda. De azért néha, mikor anya a sok sütievésbe feledkezik, Milo felcsempészi a nagyihoz. 

Sandy, Milo édesanyja komoly lelki sérüléseken van túl, hiszen a férje lelépett a Macájával Abu Dzabiba, hogy új családod alapítson, Ő pedig itt maradt férj, pénz, és munka nélkül. Komoly fejtörést jelentenek a mindennapok küzdelmei, na meg a sok fogyitabi. 

Lou, vagyis a nagyi a férje elvesztése után megnémult, de nagyon jó móka azért írásban kommunikálni. Mindene a kis unokája, aki minden óhaját és sóhaját teljesíteni. Minden gyerek közül a legjobb, és bár a szeme nem az igazi, készségesen segít a többi érzékszervét kiélesíteni, hogy Milo kellően felkészüljön , ha végleg elveszíti a látását. Lou sajnos érzi, hogy Sandynek csak púp a hátán, így nem volt más lehetősége... muszáj volt tüzet gyújtania, hogy öregek otthonába vigyék őt, ezzel megkönnyítve a többiek életét.

Tripi a szír menekült a Nefelejcs Otthonban talált munkát és menedéket mint szakács, bár hamar rájött, nem úgy bánnak itt az idősekkel, mint ahogy érdemelnék.



"Ajsát sohasem fogom elhozni a Nefelejcsbe - gondolta Tripi. Nem lenne jó, ha megtudná, hogy Anglia bizonyos részei még Szíriánál is rosszabbak. Rosszabbak, mert itt nincs sem háború, sem éhínség, mégsem tudják az emberek, hogyan legyenek kedvesek egymással."



Az egész történet központja a Nefelejcs Otthon, ahova nagyi kényszerül. Milo itt igaz barátra lel, emellett Sandy megtalálja az igaz szerelmet. Mégis annyi szörnyűség és borzalom rejtőzik e falak mögött. Az otthon vezetője egy igazi zsarnok, aki csak a pénzes zsákot látja az idősekben, és egy cseppnyit sem számít a jólétük, csak az a fontos neki, hogy minél kevesebb gondot okozzanak.

Ahogyan Lout képzeltem.
Milo szerint a világ egy különleges, érzelem dús regény, amit nem csak a fiataloknak, hanem az idősebbeknek is meleg szívvel ajánlok, mert úgy gondolom mindannyian tanulhatunk tőle. Felnyitja a szemünket a legfontosabbra, hogy milyen fontos is a család. Vigyázzunk szeretteinkre, és az utolsó éveikre is adjuk meg azt a boldogságot és kényelmet Nekik, amennyit csak erőnk enged, hiszen megérdemlik! :)

Napokba telt, míg elolvastam a regényt. Félreértés ne essék, nem azért történt így, mert nem találtam elég szórakoztatónak. Inkább azért olvastam napokig, hogy minden szavát megízlelhessem, és minden sorát kiélvezhessem. Számomra ez egy különleges könyv, és különleges helyet foglal el a szívemben. 

Milot nem lehet nem szeretni! Olvassátok el, (és tanuljatok belőle!) mert ez egy olyan regény, amit kár lenne kihagyni. :)

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, ezúton is köszönöm Nekik! 

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva tudod megvásárolni.





Egy kis érdekesség: retinis pigmentosa


retinitis pigmentosa örökletes betegség, aminek kezdeti tünetei hasonlítanak az A-vitamin által okozott farkasvakságra.
Ebben a betegségben először a sötétben látó pálcikák pusztulnak, majd beszűkül a látótér a csapok és a pálcikák pusztulása miatt. Akár csőlátás, vakság is kialakulhat.
A betegség gyógyíthatatlan, és egyre súlyosabbá válik. A kezelések csak lassítani tudják az előrehaladást. A szemlencse is elhomályosodik, de a műtét is csak ideiglenes javulást hoz.
Ismert eseteinek előfordulási aránya 1 beteg 3000–7000 ember közül. Világszerte 3 millióra teszik a retinitis pigmentosában szenvedő betegek számát. A lassú lefolyás miatt a betegséget sokszor nem ismerik fel, így ez a szám nagyobb is lehet.
Az A-vitamin adása lassítja a retinitis pigmentosát. A maradék látás napszemüveggel védhető. Kísérletek folynak az őssejt- és a génterápiára. A retina pótlására már létezik egy eszköz, amivel újra lehetséges a látás.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Retinitis_pigmentosa

~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images