Swift

Kathy Reichs - Hétfő csont nélkül


Egy montreali pizzéria pincéjéből három fiatal lány csontváza kerül elő. Tempe Brennan megoldatlan gyilkosságokat sejt, miközben a sekély sírhantba temetett maradványokat vizsgálja, annak ellenére, hogy a jó állapotú csontok csak kevés használható nyomot szolgáltatnak.
Tempe-nek nem csupán a gyilkossági csoport egy prominens tagjának makacsságával kell megküzdenie, aki szerint a csontok már évszázadok óta itt hányódnak, hanem az égszínkék szemű Andrew Ryan nyomozóval folytatott viszonyával is, amely kényes fordulóponthoz érkezett.
Amikor azonban a radiokarbon vizsgálat igazolja Tempe megérzését, hogy a holttestek mellett heverő rejtélyes antik gombok ellenére a gyilkosságok a közelmúltban történtek, az antropológusnőnek még azelőtt meg kell találnia a gyilkost, hogy az újra lesújthatna. Maga Tempe és elrontott házassága elől hozzá menekülő régi barátnője is céltáblává válik.
Kathy Reichs, a helyszínelős thrillerek királynője ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak ezzel a feszült, tragikus fordulatoktól sem mentes regénnyel, amelyet szokás szerint egyedi humorával fűszerez.


Világ életemben imádtam az olyan sorozatokat, ahol egy haláleset kivizsgálásával foglalkoztak, és oldották meg a bűntényeket. Emiatt nem volt ismeretlen Temperance Brennan neve sem, hiszen bár nem néztem a Dr.Csontot napi rendszerességgel, mégis azért szerintem mindenkinek van legalább egy halvány sejtése arról, ki is Ő. 
Na de térjünk rá a könyvre. Maga a fülszöveg rengeteg izgalmat tartogatott, és amikor a nyomozás megkezdődött, egyszerűen feszélyezett, hogy milyen kevés nyom állt rendelkezésre. Emellett ott volt Claudel nyomozó, akivel Tempe nem igazán tudott összedolgozni, mert a férfi semmibe vette. Kíváncsi voltam, hogy ebből a maroknyi információból vajon hogyan fog megoldódni ez a rejtély? Az elején az események nehezen indultak be, ráadásul még Tempe barátnője is képbe került, mivel Anne sok évnyi házasság után úgy döntött, elválik férjétől. Persze nem is akadhatna jobb hely a kapcsolat átgondolására Tempe lakásánál. És akkor még nem is beszéltem főhősnőnk titkos kapcsolatáról.

Szóval mindezzel annyit szerettem volna mondani, hogy ezután ha bárki azt gondolná, unalmas lehet ez a könyv, az nem normális! :D

A csontok vizsgálatát nagyon élveztem, mivel szakmám szerint gyógymasszőr vagyok, és nem áll messze tőlem az anatómia. Plusz pontot jelentett, hogy Kathy Reich gondolt azokra az emberekre is, akik nem ezen a területen tevékenykednek, és úgy adta át a tudását, hogy mindenkinek érthető legyen. Nagyon pontosan adott jellemrajzot a csontokról, és arról is, mit miből következtetett ki a vizsgálatok során.

Viszont azért arról szeretnék mindenképp beszélni, hogy engem lelkileg megviselt az áldozatokról megtudott információ, és a gyilkos cselekedetei is. Éppen emiatt tartott napokig elolvasnom ezt a könyvet. Hiszen annyi ember tűnik el naponta… egyszerűen szörnyű belegondolni, hogy akár csak egy közülük ilyen sorsra jut…

Nagyon szépen felépített könyv, öröm volt olvasni egy olyan író munkáját, aki pontosan tudta mit ír le, nem csak idióta gondolatokat vetett a papírra. Szerintem, ha pályaválasztás előtt a fiatalok elolvasnák a könyvet, ők is antropológusnak szeretnének tanulni, hiszen lenyűgöző volt az az ész, logika, bátorság, és még vagy ezer pozitív tulajdonság, amit Temple testesített meg.  Hiszen ki akarna buta lenni, ha lehet okos is? ;)


Összegezve nagyon tetszett a regény, szakmailag tökéletesen helyt állt, emellett végig fenntartotta a figyelmem. Negatívumként csak azt tudnám felhozni, hogy tényleg szörnyű volt olvasni a kínzásokat, csonkítást, és még sorolhatnám a kegyetlenségeket… De hát egyébként is ilyen világot élünk, nem? Nem dughatom homokba a fejem, mintha nem tudnám, mi is folyik a világunkban… Az biztos, hogy napokig még rágódni fogok rajta, nem lehet csak letenni ezeket az érzéseket, mint a könyvet, amint befejeztük az utolsó oldalt.

A könyvet a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, ezúton is nagyon szépen köszönöm Nekik! 

Felkeltette az érdeklődésed? 
Ide kattintva 27%-os kedvezménnyel rendelheted meg!

10/8.5



Egy kis érdekesség: Mi is az az antropológia?

Az antropológia, vagyis embertan (a görög anthroposz, „ember” szóból) az emberi faj (Homo sapiens) tanulmányozását, az emberről szóló tudományt jelenti.
Az antropológia két fő területre osztható:
  • fizikai antropológiára, amely a hajdan élt és a mai ember fizikai, azaz testi tulajdonságaival foglalkozik
  • kulturális antropológiára, amely az emberi kultúrát vizsgálja.
A kulturális antropológia egy külön ágát képviseli a nyelvészeti antropológia, amely a nyelv társadalmi használatát, a nyelv és a kultúra kapcsolatát, valamint a nyelv tér- és időbeli változásait tárgyalja. (Ez Magyarországon inkább a nyelvtörténet kutatási területe.)
Magyarországon hagyományosan a néprajz felelt meg legjobban a modern angolszász indíttatású kulturális antropológiának, ezért a kulturális antropológiai szempontú kutatásokkal sokáig a néprajz keretei között foglalkoztak. Ma már azonban a kettőt teljesen különálló tudományként gyakorolják.
Kapcsolatrendszer egyéb tudományágakkal:
- szociológia
- történelemtudomány
- pszichológia

Az Amerikai Egyesült Államokban az antropológia harmadik tudományágának tekintik a régészetet, míg nálunk a régészet külön tudománynak számít, bár sok kapcsolata van mind a fizikai, mind pedig a kulturális antropológiával.
Ezenkívül létezik:
  • evolúciós antropológia
  • filozófiai antropológia
  • teológiai antropológia



~Harmatcsepp~



Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images