Swift

Gillian Flynn - Sötét helyek


Gillian Flynn - Sötét helyek

„Libby Day hétéves volt, amikor az anyját és két nővérét meggyilkolták a kansasi Kinnakee-ben. Libby túlélte a mészárlást, és nagy port kavaró vallomásában azt állította, hogy tizenöt éves bátyja, Ben volt a tettes. Huszonöt évvel később a Gyilkosok Klubja - egy hírhedt bűnügyekkel foglalkozó titkos társaság - felkeresi Libbyt. Azt remélik, bizonyítékot találnak Ben ártatlanságára. Libby anyagi haszon reményében együttműködik velük: felkeresi azokat, akik akkor éjjel ott voltak a házukban, és beszámol a klubtagoknak mindarról, amit megtud. A nyomozás során lepusztult sztriptízbárokban és elhagyatott városokban keresi az igazságot, és miközben lassan fény derül az elképzelhetetlenre, ugyanabba a helyzetbe kerül, mint amikor minden elkezdődött: újra egy gyilkos elől menekül.


Először is szeretném elmondani, elfogult voltam. Imádtam az írónő előző könyvét, a Holtodiglant. Egy rendkívül eszesen felépített történet volt, páratlan fordulatokkal. Szóval igen, tényleg  elfogult voltam. Viszont baromi nagyot csalódtam…

Na de kezdjük is az elején.


"A Day családra még hosszú élet várt De Ben Day fejében gonosz terv járt A fiú hitt a Sátán sötét hatalmába' Ezért halott most az egész családja.Michelle-t megfojtotta akkor éjjel Debbyt baltával vágta széjjel Patty, az anyjuk maradt még Az ő fejét puskával lőtte szét.A kis Libby élte túl egymaga De nem élet ez többé már soha."



A főszereplő a mészárlás túlélője, Libby. Bár az első oldalakon még sajnáltam őt az átélt szörnyűségek miatt, nem kellett sok, hogy mindez baromi nagy ellenszenvbe forduljon át(És akkor még szépen fogalmaztam!). A kis túlélőnk a szörnyű tragédiát használja fel, hogy pénzt csináljon. Egy teljesen életképtelen nő, aki szeret lopni és gusztustalanul önző. Mikor a félretett vagyona az évek alatt megcsappan, belátja, hogy pénzt kell keresnie, és pont kapóra jön, hogy a Gyilkosok Klubja egyik vezetője felkeresi őt, hogy utánajárjanak, vajon tényleg Ben, a testvére tette-e ezt a szörnyű mészárlást.

A könyv két idősíkban fut, de nem tudom melyik volt az érdekesebb. A múltat Ben és anyja, Patty szemszögéből ismertük meg, míg a jelen Libbi szemszögéből játszódott. Az elején is sejthető volt, hogy nem Ben a gyilkos, szóval inkább az mozgatta a fantáziám, hogy miért hagyta, hogy szó nélkül bebörtönözzék, és életfogytiglanra ítéljék? Valahol nagyon sajnáltam ezt a fiút, hiszen voltam tini, tudom milyen kirekesztettnek lenni, és tudom jól, hogy egy fiatal mennyi mindent megcsinál csak azért, hogy ő is bandatag legyen. Sajnáltam, hogy apa nélkül nőtt fel, és hogy a szegénység az egész életükre rányomta a bélyeget. Mégsem tudtam szeretni. Egyszerűen szántam…

Ugyanúgy ahogy Pattyt is, aki úszott az adósságban, próbálta a visító gyerekeket nevelni, és a farmot fenntartani.

Nagyon szenvedtem a könyv minden egyes sorától, és zavart az a szüntelen nyomasztó érzés, amit okozott.

Utáltam a Gyilkosok Klubjának minden egyes tagját, és utáltam ahogy vájkáltak az emberek életében. Egyszerűen sajnálom, nem akarok senkit megbántani, de tényleg semmi pozitívat nem tudnék felhozni a könyvel kapcsolatban.
Személy szerint úgy éreztem, hogy az előző könyv sikere és a hirtelen jött hírnév íze ihlette ezt a könyvet, semmi több.

Nagyon zavart az a kegyetlen mészárlás aminek tanúi lehettünk, valószínűleg rosszkor fogtam kezembe a könyvet. Talán ha egy hónappal később kezdek neki, akkor nem húztam volna le ennyire, de ez van.

Emellett megjegyezném a sátánista vonulatot, ami szerintem teljesen felesleges volt, és ki gondolta volna, de azzal sem sikerült megbarátkoznom… nem szoktam ilyet mondani, de ez a könyv sz*r volt. Bocs.

Míg az előzőleg megjelent Holtodiglan című könyvet bátran ajánlom kezeitekbe, addig a most olvasott Sötét helyek thrillert csak kerülni tanácsolnám.


 Egyébként megjegyezném, hogy a könyvből film is készült, de ezek után nem volt lelkierőm megnézni. Aki esetleg ezek után érez magában kedvet hozzá, annak az alábbi előzetest ajánlanám:



Úgy gondolom nem árulok zsákbamacskát, 10/5 pontot adok, azt is jóindulatból.


Néhány szó az írónőről:

Gillian Flynn a Missouri állambeli Kansas Cityben született. 2006-ban jelent meg első regénye, a Sharp Objects, amelyet Edgar-díjra jelöltek, és amely kétszer is elnyerte a brit Dagger-díjat. Második regénye, a Sötét helyek 2009-ben látott napvilágot, felkerült a The New York Times sikerlistájára, és megkapta a neves The New Yorker magazin kritikusi díját. A Publishers Weekly 2009 legjobb könyvének választotta, valamint neki ítélték a Chicago Tribune legjobb regénynek járó díját is. Harmadik kötete, a Holtodiglan világszerte - így Magyarországon is - óriási siker lett, több mint 2 millió példány kelt el belőle. Regényei eddig huszonnyolc országban jelentek meg.


A Holtodiglan és a Sötét helyek alapján készült filmeket 2014-ben mutatják be az Egyesült Államokban.


~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

2 megjegyzés

  1. "Személy szerint úgy éreztem, hogy az előző könyv sikere és a hirtelen jött hírnév íze ihlette ezt a könyvet, semmi több."
    Annyit jegyeznék meg, hogy a legelső könyv nem a Gone Girl volt, hanem a Sharp Objects. A Sötét helyek eredetije 2009-ben jelent meg, míg a Holtodiglané 2012-ben. :) (Magyarországon kisebb különbséggel, még a film előtt kapható volt mindkettő, a Sharp Objects pedig még nem) A film pedig még később, 2014-ben jött ki. :)
    Ettől függetlenül egyetértek, nekem sem ez volt életem olvasmánya, a Holtodiglant viszont nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit! :)

      Köszönöm, hogy jelezted az észrevételed! :) Egyébként a Holtodiglan nekem is az egyik kedvenc filmem, de ez a könyv elolvasása után nem mertem magába az eredeti könyvbe pénzt fektetni, így már nagyon régóta csak a gondolata érik, hogy egyszer megveszem... De így, hogy van visszajelzés róla, egy kis bizalmat szavaztam neki. Már csak azon dől el, találok-e érdekesebbet, és inkább mást veszek következőnek. :)

      Törlés

Flickr Images