Swift

Ben Sherwood - Merülj alá az álmokért!


Ben Sherwood - Merülj alá az álmokért!


„Charlie St. Cloud ígéretes jövőjét az a kamaszkori csíny törte derékba, amiben meghalt az öccse. Évekkel később egy barátságos New England-i halászfaluban annak az ősi temetőnek a gondnoka, ahol a testvére, Sam nyugszik. Miután a balesetet követően a mentősöknek csodával határos módon sikerült Charlie-t újraéleszteniük, nem mindennapi képességre tett szert: látja Sam szellemét, beszélget vele, sőt még baseballoznak is. Ebbe a féltve őrzött, titkos világba csöppen bele az elbűvölő Tess Carroll, aki éppen világ körüli szólóvitorlázásra készül. A sors egy hatalmas viharba vezeti a lány hajóját, őt pedig Charlie életébe kormányozza. Csodálatos és különös kapcsolatuk az idővel való versenyfutáshoz, az élet és a halál, a múlt és a jövő, a megtartás és az elengedés közötti választáshoz, valamint ahhoz a felismeréshez vezet, hogy igenis történhetnek csodák, ha megnyitjuk a szívünket.


A könyv az első perctől kezdve magával ragadja az olvasót. Elsőként Charlie-t ismerjük meg, mint sikeres jövő előtt álló fiatalt, és kistestvérét, Samet. Egy végzetes baleset áldozatai lesznek, ami kihatással lesz Charlie egész életére. Lemond minden vágyáról, csakhogy minden napnyugtát halott testvérének szellemével tölthessen, majd ezután Tess kerül a képbe, aki egy fél éves szólóvitorlázásra készül, és utolsó nagy felkészülésként kihajózik, ahol egy nagy viharba kerül, és a hajó az időjárás viszontagságai miatt komoly sérüléseket szenved, ami miatt nem tudni, hogy Tess túléli-e az utat.

Majd hirtelen édesapja sírjánál találja magát sebbel a fején, testét lila foltok borítják, és mindenhol karcolásokkal van tele. Az előző este eseményei ködösek, nem emlékszik miként jutott ki a viharból. Természetesen találkozik Charlie-val, és röpke napok alatt egymásba szeretnek.

A fordulat többek között abból fakad, hogy Tess hajójának darabjait megtalálják a tengerben, viszont a lány nem került elő. Mivel Charlie látja öccse szellemét is, ráébred, hogy Tess nem élte túl a szörnyű vihart, és csak a szellemét látja, viszont ezzel a lány még nincs tisztában. A keresésére indul a város, többek között a friss szerelmes Charlie is. Eközben Tess hazatér otthonába, és nem érti kutyája miért nem reagál arra ha ételt ad neki, vagy szólítja. A kutyus megszökik, és egy kisfiú társaságában találja, aki nem más, mint Sam. Tessben ekkor tudatosul, hogy Charlie évekkel ezelőtt elhunyt öccsét látja, amiből következik, hogy ő is halott.

A felismerést követően a szerelmes fiatalok minden percet kiélveznek, és egy csodálatos éjszakát töltenek együtt, reménykedve, hogy minél több idejük legyen együtt, és ne kelljen Tessnek továbblépnie.

Viszont ki gondolta volna, Charlie egyedül ébred…

A történetet itt nem folytatnám tovább, mert nem szeretném elárulni mi lesz a vége, viszont annyit elmondhatok, hogy remek könyv volt.  Minden lapját imádtam! Igazán kellemes volt egy könnyed délutáni olvasmánynak. A történet teljesen magával ragadott, és bár nehéz témát dolgozott fel, mint például élet a halál után, vagy egy ifjú gyermek elvesztése, mégis az író egy olyan köntösben tárta elénk, amely elviselhetőbb formája volt ezeknek a szörnyű eseményeknek, és ezáltal mégsem terhelte le az olvasót olyan mértékben lelkileg. (Az Alexandra akcióinak keretében egyébként jó áron juthattok hozzá szeptemberig.)

Megjegyezném, hogy a könyvből egyébként film is készült, aminek a címe  Charlie St. Cloud halála és élete. A főszereplőt Zac Efron játssza. Van, aki szereti, van, aki nem. Sajnos én nem bővítem a rajongók táborát, ebből kifolyólag már keserédes érzéssel indultam neki a filmnek, de ezt a békát lenyelve reménykedtem a nézhetőségében.

A filmet személy szerint az időmet rabolták kategóriába sorolnám. Sok minden zavart benne, mint például nem értettem, miért nem a könyv címét adták a filmnek? Ezen túl pedig Tess szinkronhangja is elviselhetetlen volt. Leginkább Kristen Stewarthoz tudnám hasonlítani…gondolom így már értitek miről beszélek… -.-’’ 
Nagyon sajnáltam, hogy ez a könyv ily módon került mozivászonra, de persze ízlések és ficamok…


A könyvnek először meg szerettem volna adni a 9 pontot, mert egy jól megírt történet volt, még akkor is, ha teljesen kiszámítható volt. Viszont a film megnézése után bármennyire is szeretném kettéválasztani a kettőt, egyszerűen nem megy. Így végeredményben nagyon-nagyon sajnálom, tudom, hogy ez az én hibám, de 7-nél több pontot nem csikarhatok ki magamból.



 
Kiadó: Pioneer Books Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:264
Borító:KARTONÁLT
Súly:300 gr
ISBN:9789630820172
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2011
Fordító:Dörnyei Julianna Katalin




Pár szó az íróról:
Ben Sherwood (1964) talán nem is tudott arról, hogy családjuk egyik jó barátja már gyerekkorában kijelentette róla, hogy sikerre született. Mindenesetre mind a mai napig nem cáfolt rá erre a jóslatra. 2010 decembere óta annak az ABC News-nak az elnöke, ahol 1989-ben társproducerként kezdte meg tévés karrierjét. Ráadásul a ranglétrán úgy emelkedett a legmagasabbra, hogy közben többször is évekre hátat fordított a televíziózásnak. „Az életutam egyik jellemzője, hogy vannak pillanatok, amikor valami egészen mással akarok foglalkozni, mint addig” – magyarázta meg ezeket a kitérőket. Az egyik ilyen ok a regényírás volt. És mi mást írt volna, mint sikerkönyveket.
Mint mindenben, az írásban is maximalista, akár tizenöt vázlatot is elkészít, mielőtt nekifogna készülő könyvének. „Ben különös keveréke a képzeletnek és a valóságnak” – mondta róla az irodalmi ügynöke. A valóságot a hírek világában éli meg, viszont a regényeiben már szabadon szárnyal a képzelete.

Feleségével, Karen Kehela Sherwooddal (aki az Imagine Films társelnöke) és két fiukkal, William Richarddal és Charles Edmunddal New Yorkban és Los Angelesben élnek.


~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images