Swift

Joyce Maynard - Nyárutó





Joyce Maynard-Nyárutó


„Közeledik a nyár vége, a munka ünnepe fullasztó hőséggel köszönt a New Hampshire-i Holton Millsre, ahol a magányos, tizenhárom éves Henry többnyire tévénézéssel, olvasással és álmodozással üti el az idejét; egyetlen társasága elvált és érzelmileg labilis anyja. Az ünnepi hétvége előtti csütörtökön azonban egy titokzatos, vérző férfi, Frank kér segítséget Henrytől. A következő öt nap alatt Henry megismeri az élet legfontosabb leckéit, a féltékenység torokszorító fájdalmát, az árulás erejét, hogy áldozatot kell hoznunk a szeretteinkért – és hogy érdemes várni az igazi szerelemre.

A történet azzal kezdődik, hogy Henry és édesanyja a boltban nagybevásárlást tartanak, mikor is egy furcsa, vérző férfi kér segítséget tőlük. Adele, Henry édesanyja minden kérdés nélkül beleegyezik még abba is, hogy saját házába vigye az idegent.

Először is felmerült bennem a kérdés, hogy ha a bevásárlóközpontban egy idegen férfi vérző sebbel segítséget kér és szeretné ha elvinnénk egy darabon, akkor a vészvillogó bekapcsolna a fejemben, és nem csak bambán bólintanék, hogy na jó, legyen. Másodszorra ha még az idegen ezután kéri is hogy a saját házamba fuvarozzam el, ahol megpihenhet, biztos hogy mellettem minden épeszű ember fenntartásokkal kezelné a helyzetet, és nem vinné csak úgy az otthonába. De sebaj, folytassuk a történetet.


Kiderül, hogy Frank bűnöző, aki emberölés miatt töltötte börtönbüntetését, ahonnan sikerült megszöknie, és mindenhol őt keresi a rendőrség.

Megérkezésüket követően Frank megkötözi Adelet, és vacsorát készít mindhármuk részére, majd megeteti a nőt. Ahogy telnek az órák, összerázódik a banda, és egyre inkább megismerjük mind a három szereplőt.

Adele a gyermekét egyedül nevelő asszony, aki évek óta csak nagybevásárlások alkalmával hagyja el a biztonságot nyújtó családi házat, igazán furcsa karakter. Férje évekkel ezelőtt megcsalta, ezután otthagyta, de fiukat heti egyszer elviszi új családjával ebédelni. Kitűnő táncos, viszont semmi másban nem jeleskedik. Igazán magának való ember, teljesen elveszett belőle az élet.


Persze viselkedésének megvan az oka, amit a könyv olvasása folyamán megtudunk, és onnantól teljes együttérzéssel tekintünk rá.
Fia, Henry még csak most lépett be a tini korba.  Igazi kamasz, aki éjszakánként lány osztálytársait képzeli maga elé amint megcsókolja őket, miközben keze elkalandozik testének felfedezésében.

Frank a gyilkos, aki igazán finom vacsorát készít, és oly gyengéden bánik Henry édesanyjával. Nehéz eldönteni, mik a szándékai. Ahogy beindul a történet, nem tudjuk vajon tényleg szereti-e az asszonyt, vagy csak kihasználja azt hogy évekig magányos volt, és ezáltal próbál a rendőrök elöl megszökni? Magától megszereli a kocsit, megjavítja az ereszt, főz, és törődik a magányos Adellel, és Henryvel. Tényleg olyan rossz ember, mint ahogy az újságok írják?

Megtudjuk közben a gyilkosság részleteit, hogy kik is haltak meg a keze által, és miért…

Ahogy a napok telnek, Adele beleszeret Frankbe, és mindez viszonzásra is talál. Életét is feladná, csak hogy hárman egy családként éljenek. Már készülődnek, hogy meglépjenek a városból, a költözéshez szükséges holmik a kocsiban, a pénz kivéve a bankból, mikor is a rendőrök rajtuk csapnak.

Ez egy igazán keserédes történet… Ismételten tanulhatunk ettől a könyvtől, hogy nem minden az, aminek látszik. Nem szabad hinnünk ócska pletykáknak, és nem bélyegezhetünk meg senkit addig, míg nem ismerjük a teljes történetet.

A könyvből egyébként film is készült, amit ajánlok megnézni, bár egy kicsit csapongónak éreztem. Néhol eltér a könyvtől, de ebből meglepően kevés van.

A könyvről annyit szeretnék még szólni, hogy számomra nagyon zavaró volt a dialógus hiánya. Néhol ismételt olvasást igényelt. Biztosan vannak, akik nem akadtak fenn rajta, de én emiatt nem hiszem, hogy ismételten kezembe fogom venni egy darabig…

A könyvre 10/8,5 pontot adnék, mert akadtak hiányosságok, de ettől függetlenül teljes egészében élvezhető és izgalmas volt. J

A filmről egy kis bemutató, hátha kedvet kaptok hozzá, ha eddig esetleg még nem jött volna meg:




~Harmatcsepp~


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images