Swift

Majsányi Kati - Lina



"Vajon egy önmagát kereső, saját erkölcsi normáit építő fiatal lány dac és bizalmatlanság között vergődve, különféle kalandokat és csalódásokat megtapasztalva képes kitárni a szívét az igaz szerelemnek? Minden lány története, így Lináé is a fiúkról szól. Tizenhárom éves korától kíséri el a regény, a kamaszkoron át, a felnőttség küszöbéig a félárva kislányt. Lina anyja halála után a szigorú, de a magánéletében Don Juan-i természetű apja mellett válik nővé. Félelmek, álmok, illatok, csodára váró hangulatok között él, s miközben riadtan figyeli apja kalandjait, botrányait, amelyek őt is ide-oda sodorják, rettegve várja, hogy őt is elérje a szerelem. 

MAJSÁNYI KATI humorral átszőtt, érzelemben gazdag regényének középpontjában egy tiszta, idilli kamaszszerelem fordulatos története és egy fiatal lány lelki fejlődése áll..."

A könyv visszarepít minket az 1960-as évekig, és onnantól fogva kísérhetjük végig Lina életét egészen fiatal korától kezdve. Mivel édesanyját korán elvesztette, ezért apja egyedül neveli. Az első oldalaktól kezdve érezhető volt a női kéz és egyben anya hiánya, nem volt könnyű Linának felnőni mindez nélkül. Apja egy igazán magának való férfi, felesége elvesztése után ismét próbálkozik társat találni, de a kibírhatatlan természeténél fogva nehezen fér meg egy idő után a nők mellett. A sors úgy hozza, hogy pont Lina tanítónőjével bonyolódnak kapcsolatba, és bár a tanítónő odaadó és nyitott a hosszabb tervekre is, Lina apja nem igazán törődik mindezzel. Így nem éppen a legjobb példát látván maga sem tudja, hogyan kéne viselkednie az ellenkező nemmel.

Az első bóktól kezdve kísérjük végig a lány fejlődését, aki több hibába esik, majd mikor úgy érzi megtalálta a megfelelő férfit, csalódás éri... Mindannyiunk életében bekövetkezik ez a pillanat, és szerintem nagyon fontos, hogy az otthoni berkekben legyen kivel megbeszélni, hiszen ilyenkor új ez a fájdalom, és kell egy anyai kéz, aki segít nekünk túllendülni az első komoly csalódáson. Ennek hiányában Lina továbbra sem tudja miként kellene viselkednie a fiúkkal, majd későbbiekben a férfiakkal. 

Valójában ez a regény egy fiatal hölgy lelki fejlődését helyezi a középpontba, amit egyébként nagyon jól ábrázol. Viszont számomra egy picit vontatott volt, és időnként a figyelmemet is nehezen kötötte le. Valószínűleg ez a korkülönbségekből adódóan (is) lehetséges. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen minden ember más. :)

Mindent egybevetve ajánlom a könyvet, hiszen érdekes volt Lina fejlődését figyelemmel követni, és sokszor én is magamra ismertem, és alkalmanként úgy éreztem, mintha visszatérnék ifjúságom fénykorába. :)

Emellett pedig a befejezés is megfogott, szeretem az olyan könyveket, amiket az elolvasásuk után nem tudok egyből letenni, hanem gondolkodom a lehetséges kimeneteleken.

A könyvet az Álomgyár Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! :)

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 15%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni. 


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images