Swift

Cecelia Ahern - A Vétkes


"A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros."

Disztópikus történetet olvashattam Cecelia Ahern írásában. Az írónő tud valamit, érzelmi hullámvasútra vitt el. Elém tárta egy elképzelt világ elképzelt társadalmát. A kormány létrehozta a Vizsgálóbizottságot - mint egy rögtönítélő bíróság - melynek célja, hogy a társadalmat megrontó egyéneket megbüntesse, közszemlére tegye. Ezeket az embereket megbélyegzik, szó szerint, ugyanis „V” betűt égetnek a bűnüknek megfelelő testrészbe. Maximum 5 jel lehet egy bűnösön.

Celestin tökéletes fiatal hölgy, tökéletes tanulmányi átlaggal rendelkezik s természetesen tökéletes családdal. Tökéletes a pasija is, kinek az apja a Vizsgálóbizottság legfőbb bírája. Tökéletes jövő vár rá…

Pár nap leforgása alatt a saját bőrén tapasztalja a Vizsgálóbizottság munkáját: Vétkesnek ítélik s a legszigorúbb ítéletet kapja. A bűne csupán annyi, hogy egy vétkes idős úrnak segíteni próbált...

A vétkesek élete nem egyszerű. Viselniük kell a megkülönböztető jelet s aki viseli bár a törvény szerint átlagos állampolgár, mégis kirekesztődik a társadalom peremére. Celestin tökéletesnek tartott élete ripityára hullik. Barátai kerülik, nem beszélhetnek vele, nem nyilváníthatnak semmilyen együttérzést. Saját testvére is fél tőle, hiszen ha beszél vele, őt is Vétkesnek nyilváníthatják.

A kitűnő tanulót nem látják szívesen az iskolában, a tanárok rettegnek mellette kiállni... 

Megjárja a poklot, egyedül…

Csupán a szüleire számíthat, szerelme is eltűnt... Megfosztotta mindentől a társadalom a saját tagját. Celestina akaratán kívül példaképpé vált mindazok számára, akik látják a rendszerhibáit, és megdöntésére vágynak.

Bár elképzelt világba tekinthettem bele, mégis azt kell mondjam, látom benne a s saját világunkat is. A korrupció átszövi jelen társadalmunkat is, vannak, akik harcolnak ellene, vannak, akik vágyják a hatalmat, illetve ragaszkodnak hozzá két kézzel. Az átlag polgároknak is meg van a saját véleményük, de megtanultak hallgatni ki óvatosságból, ki félelemből. Mindig eljön az a pont, amikor már nincs mit veszteni s elindulnak a különféle fórumokon, titkos találkákon a véleménycsere, illetve a cselekvésre ösztönzés.

Érdekes világot teremtett az írónő... megkülönböztető jelzést viselésére kényszerített embereket már produkált a történelem (sárga csillagot viselő „CELESTINÁK „ ). Sajnos a mi világunk is tele van a hatalomtól megittasodott vezető pozícióban lévő emberekkel. Csupán vágyakozunk a probléma mentes világról. Amennyiben meg is teremtenénk, nem sokáig lenne fenntartható, figyelembe véve az emberi természetet.

Celestinának nincs mit vesztenie, hiszen menekülnie kell a legfőbb bíró bosszúvágya elől. Különben mit veszthet? Beleégetnek még egy jegyet? Maximumot kapta a köztudat szerint több nem lehet, mégis a bíró jóvoltából hatot visel….


Időnként úgy éreztem nincsen kellően kidolgozva a regény, de mégis azt kell, hogy mondjam, faltam a könyvet. Magával ragadott a történet, sodort. Ezt az első kötetet bemelegítésnek mondanám a második rész megírásához. Az tény, lehetőség van a következő részben a karakterek elmélyítésére, cselekmény kibontakoztatására. Mindenesetre én el szeretném olvasni, amint megjelenik magyar nyelven. :)

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, ezúton is nagyon szépen köszönöm! :)

Ha felkeltette az érdeklődésed, ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni!


~Tyúkanyó~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images