Swift

Drága Nagymamám - Nagyik régen és ma – 12+2 történet magyar szerzők tollából


"Nagymamák: szüleink szülei, melegszívű asszonykák, akik mérhetetlen türelemmel és bölcsességgel terelgetik unokáikat, tanítanak, vigyáznak ránk, szeretnek. Látjuk bennük édesanyánkat és édesapánkat, leendő önmagunkat, múltat és jövőt. De vajon kik is a mi nagymamáink? Sokfélék ők, de hogy mennyire, azt hadd meséljék el a magyar irodalom legjelesebb képviselői: Örkény István, Mikszáth Kálmán, Ambrus Zoltán, Csáth Géza, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek, Karinthy Frigyes, Kaffka Margit, Móra Ferenc, Bródy Sándor, és a legmodernebb író-nagymama, Pataki Éva."

Először is szeretném megdicsérni a borítót, mert szerintem nagyon el lett találva. Egyáltalán nem kirívó, mégis nagyon mutatós, és barátságos. Nekem nagyon elnyerte a tetszésem! :)

A nagymamák többségünk életében meghatározó szerepet tölt be, és figyelemmel követi cseperedésünket. Személy szerint remek ötletnek tartom, hogy ezt a témakört megragadva készült el ez a novelláskötet, nem is beszélve arról, hogy milyen jó érzés egy egységként különböző korok embereit látni. :)

Minden történet más és más a maga módján, de van egy közös bennük : emberiek, és rendkívül szerethetőek. :)


Maga a tartalom egyébként az alábbi:

Örkény István: Az öltözőben 5. oldal
Mikszáth Kálmán: A nagyanyám füve 11. oldal        
Ambrus Zoltán: Páriák 19. oldal
Csáth Géza: Mariska az anyjánál 41. oldal
Krúdy Gyula: Téli szél a Bakonyban 55. oldal
Kosztolányi Dezső: Ali 67. oldal
Benedek Elek: Az „öreg” nagymama 85. oldal
Karinthy Frigyes: Schnabel nagymama, a technikus 95. oldal
Kaffka Margit: Süppedő talajon 105. oldal
Móra Ferenc: Böske a telet 155. oldal
Csáth Géza: Józsika 167. oldal
Bródy Sándor: Két néni 199. oldal
Pataki Éva: A nőből is megárt a nagymama 213. oldal
Pataki Éva: … és megint nagymama 237. oldal

Mindegyik novella szórakoztató volt a maga módján, de esetenként szükségesnek éreztem az újraolvasást, hogy biztosan jól értelmezzem az olvasottakat. Mivel ezek nem a mai korban íródtak, így alkalomadtán kisebb nehézségeim akadtak, de ez persze nem róható fel semmilyen módon, hiszen én vagyok túl modern a régebbi korokhoz képest. De mielőtt ez bárkit visszariasztana, egyáltalán nem volt gyakori eset! :)

Több novella is nagyon tetszett, és hatalmas kacagások közepette olvastam. A legjobbak szerintem Pataki Éva regényrészletei voltak, amikor is saját magát mutatta be, mint nagymama. Hiszen egy nagymama már túl van legrosszabb esetben egy csemete felnevelésében, ismeri minden csínját-bínját a nevelés fortélyainak, mégis mikor a kis unokáját megkapja, a legkisebb dolgok is komoly nehézséget jelentelek. Mint például a babakocsi, és annak a tologatása. Nagyon jókat szórakoztam a részlet olvasása közben, mert a stílusa könnyed, mégis hihetetlenül humoros! :)



A másik novella, ami kimondottan a szívemhez nőtt: Ambrus Zoltán - Páriák
Ez egy nagyon bölcs és tanító jellegű novella. Sokunk elfelejti értékelni azt, ami a szeme előtt van, vagy éppen úgy érzi, van annál fontosabb. Úgy gondolom a pénz nem helyettesíti és nem is helyettesítheti a családot, mégis sokan az anyagi biztonság érdekében elmennek, és évekig rá sem néznek a szülőkre. Én ezt egyáltalán nem tartom helyesnek, de nem is az a fontos, hogy én mit gondolok erről. Hanem az, hogy Ambrus Zoltán milyen ügyesen világít rá arra a tényre, hogy az idő kerekét már nem állíthatod meg, és ha nem vetted ki a részed a családtagod életében, ezen már nem fogsz tudni változtatni, és bánni fogod....

Persze szinte mindegyik novella tartogat  mondanivalót, nem is szeretném nagyon elárulni, hogy melyik mit dolgoz fel, hiszen akkor nem maradna mit olvasnod! ;) 

A novelláskötet megállja a helyét egy kedves ajándékként szülőknek, nagyszülőknek, vagy éppen a felcseperedett unokáknak. :)

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, ezúton is nagyon szépen köszönöm! :)

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőségetek megvásárolni.

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images