Swift

Jane Shemilt - Lányom


Jane Shemilt - Lányom



A General Press jóvoltából volt lehetőségem elolvasni ezt a könyvet, ezúton is nagyon szépen köszönöm Nekik! :)

Naomi 15 éves tinédzser eltűnik az iskolai színjátszó kör előadása után. Az orvos házaspár, Jenny és Ted élete darabokra hullik.

 „Naomi Mariájában hihetetlen módon keveredik az ártalmatlanság, és a szexualitás. Új csillag született”

Fiatal lányuk szép, okos, intelligens – tökéletes gyerek az anya szemében. Orvosként egyensúlyoz a hivatás, a gyermeknevelés, és az anyaság feladatai között. Meglátása szerint minden rendben, ebben a férje megerősíti. Kisebb problémák jelentkeznek az iker fiúknál és Naominál. Nem tulajdonítanak ennek különösebb jelentőséget: fiatalok, lázadnak…ez teljesen normális. 

A család darabjaira hullik… A szülők vádolják önmagukat, hogy nem vették észre a jeleket.

”A 15 éves Naomi Malcolm játéka korát meghazudtoló érettséget mutat.”

A tökéletes családkép hirtelen felborul, Jenny szeméről lehull a fátyol, meglátja, hogy baj van, nem ismeri a lányát. A nyomozók szerint két lehetőség van: erőszakkal vitték el, vagy önként távozott. Csak az utóbbit akarja Jenny elhinni…

Egy év elteltével még mindig semmi eredmény, kihűltek a nyomok, a nyomozás lelassul. Michaeltől Jenny kap egy vázlatfüzetet, hogy írja le a múltat, segít a tragédia feldolgozásában. Az anya időutazásra visz minket az eltűnést megelőző napok, s az azt követő időszak eredményeit tárj fel előttünk.

Nem akar, és nem tud beletörődni lánya elvesztésébe. Nyomokat keres, hogy min siklottak el… Vajon megtalálja elveszett gyermekét élve? 


Jane Shemilt első regényét tartottam a kezemben. Az írónő úgy forgatta a tollát, hogy e mű részének éreztem magam. Átéltem minden reményt, fájdalmat. Mi, szülők, sok hibát követünk el gyermekeink felnevelése során. Sok mindent figyelmen kívül hagyunk, aminek később súlya van. A szerencsések észreveszik, és esélyt kapnak a helyrehozatalra. Vajon Jenny is megkapja ezt a lehetőséget?

Kedves Olvasó! Akár szülő vagy, akár még nem, élvezni fogod ezt a művet!


Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva most 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a könyvet! :)


Értékelésem: 10/10



Egy kis érdekesség:

16885

Ennyi volt hazánkban a bejelentett gyerekeltűnések száma a tavalyi év során. Bár legnagyobb részük megkerült, több mint 800 fiatalkorúra jelenleg is várnak valahol... Uniós viszonylatban nálunk a legmagasabb az eltűnő gyerekek aránya.

A több mint 16 ezer eset többsége szerencsére általában néhány órán vagy napon belül megoldódik: a gyerekek önként hazamennek, vagy megtalálják őket. Fontos azt is tudni, hogy a majd' 17 ezer eset nem 17 ezer gyermeke jelent, hiszen, ha egy fiatalkorú - hogy az egyik csúcstartót említsük – 37-szer szökik meg az intézetből, akkor az 37 külön esetnek számít, és a rendőrség adataiból az is kiderül, hogy 1300-1500 gyermek  többszörös szökése 9-10 ezer esetet generál évente. Ennek ellenére nagyon rosszul állunk eltűnt gyerekek terén, akiknek aránya sajnos évről évre nő - egy részüket pedig soha nem találják meg. Ők azok, akik bűncselekmény áldozatává válnak.

Szökések

Annak, hogy miért szökik el egy kiskorú, több oka is lehet, de az biztos, hogy akár intézetből, akár otthonról távozik el egy gyermek anélkül, hogy arról tudnának a szülei vagy nevelői, mindig komoly lelki és / vagy fizikai sérelmek állnak a hátterében. Egy agresszív, bántalmazó, vagy épp elhanyagoló szülő, egy kilátástalan, szeretet és figyelem nélküli élet és az ezekből fakadó sérülések egy idő után eljuttatják oda a gyermeket, hogy azt mondja: inkább a bizonytalan, ismeretlen világba menekülést választom, semmint hogy ebben a pokolban éljek tovább, ahol nem számítok, ahol bármit megtehetnek velem, vagy ahol észre sem veszik, hogy létezem és érzek.
Az otthoni, elviselhetetlen helyzetből eltűnő gyerekeket – legalábbis bizonyos időintervallumon belül – nagyobb eséllyel találják meg a hatóságok, hiszen egy gyerek első körben rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz fordul „menedékért”. Ám minél több idő telik el a szökés időpontjától számítva, annál nagyobb annak az esélye, hogy a kiskorú – egyedül csellengve éhesen, fáradtan – esetleg szemet szúr azoknak, akik épp az ilyen gyerekekre vadásznak.

Belépés az alvilágba

Azon gyerekek, akik úgy szöknek el, hogy nem fordulnak ismerőshöz, hanem szó szerint nekivágnak a világnak, nagyon gyakran válnak bűncselekmény áldozataivá: elég annyi, hogy egy kedves fiatalember leszólítja őket az utcán és pénzt ajánl nekik cserébe egy kis szívességért - egy kis csomagot kellene elvinni ide és ide. Amiben persze kábítószer van. A pénznek nehezen állnak ellen, magányosak, szomorúak, sérültek, s jól esik nekik a jó szó, a kedvesség. És eközben észre sem veszik, hogy a számukra pokolnak tartott életükből épp most léptek át egy másik pokolba: az alvilágba. Számtalan csel, módszer van, amivel egy fiatal fiút vagy lányt, aki egyedül kószál, meg lehet vezetni. S amint elnyerték a bizalmát, már indulnak is vele valahová külföldre, ahol prostituáltként kénytelen dolgozni, vagy drogos ügyletekbe keveredve süllyed egyre mélyebbre és mélyebbre. Innen visszaút csak nagyon ritkán van…

Világnap az eltűnt gyerekekért

Az Eltűnt gyerekek világnapját minden évben május 25-én tartják. 1979-ben ezen a napon látta ugyanis utoljára édesanyja az akkor hatéves Etan Patzot, aki soha többé nem került elő, és a mai napig nem tudják, mi történt vele. Jelenleg az USA-ban évente kb. 850 ezer gyerek tűnik el, az EU-ban ez a szám éves szinten 250 ezerre tehető.

Ezer Lámpás Éjszakája

Magyarországon 2011 óta sikerrel működő Ezer Lámpás Éjszakája program és kampány szervezőjét kérdeztük, Kárász Róbertet. Kérdésünkre, hogy mi lehet az oka annak, hogy hazánkban ilyen sok gyermek tűnik el, Kárász Róbert így válaszolt: „A felmérések szerint Magyarországon egy család átlagosan 7 percet beszélget a gyermekeivel. Természetesen nem csak ez vezet odáig, hogy egy gyermek boldogtalan, egyedül érzi magát és inkább a csellengést választja. A legtöbb fiatalkorút a szeretethiány, a családon belüli fizikai, pszichés bántalmazás, erőszak ösztönzi arra, hogy elszökjön.” Az Ezer Lámpás Éjszakája programnak köszönhetően egyrészt nagyon sok emberben sikerült tudatosítani, milyen komoly problémáról, aggasztó jelenségről van szó, másrészt a projekt valós segítséget nyújtott az eltűnt gyerekek egy részének megtalálásában. „Utóbbi cél érdekében honosítottam meg Magyarországon az ún. tejesdoboz-akciót. Az Alföldi Tej termékein eltűnt gyerekek fényképeit és adatait jelenítjük meg. Ennek segítségével eddig több, mint 25 eltűnt fiatalkorút találtak meg. A közeljövőben szeretnénk bővíteni azon tartós fogyasztási cikkek listáját, amelyeknek a csomagolásán - hasonlóan a tejhez eltűnt gyerekek képeit jeleníthetnénk meg.”– mondta Kárász. A projekt vezetője úgy véli, egy komoly társadalmi összefogással csökkenteni lehetne az eltűnt személyek (nem csak gyerekek) arányát, ám hozzátette: Sokkal többet kellene foglalkozni a gyerekek, kiskamaszok lelkével a családtagoknak, hozzátartozóknak, ismerősöknek és barátoknak egyaránt, illetve a gyermekgondozásban részt vevő  intézményeknek is növelni kellene a hatékonyságát. Több szeretettel, több odafigyeléssel talán más képet mutatnának a hazai statisztikai adatok.” Az Ezer Lámpás Éjszakája program szervezői azt szeretnék, ha a projekthez az Európai Unió többi országa is csatlakozna, hiszen jelenleg nem létezik hasonló kezdeményezés az EU területén. Reméljük, sikerrel járnak és sokat tudnak tenni azért, hogy minél több gyermek találjon haza.

Forrás:  http://www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/eltunt-gyerekek-magyarorszagon

~Tyúkanyó~

Ez is érdekelhet...

2 megjegyzés

  1. Nagyon szomorú, hogy ennyi gyerek esik áldozatul a szülői felelőtlenségnek köszönhetően. A könyvajánlásod nagyon tetszett, eddig is szemeztem a könyvel, de ezután már biztos hogy el fogom olvasni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem is szomorúak ezek az adatok, pont emiatt illesztettem be mint érdekesség, hiszen szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy vigyázzunk egymásra!

      Annak pedig kimondottan örülök, ha az ajánlásom végett döntöttél úgy, hogy elolvasod a könyvet! Biztos vagyok benne, hogy Neked is el fogja nyerni a tetszésed!! :)

      Törlés

Flickr Images