Swift

Blogturné - Peter James : Nyomtalanul (Roy Grace 17.)



Roy Grace felügyelő ezúttal egy rejtélyes eltűnés ügyében nyomoz. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ha kíváncsiak vagytok, hogy ők mit gondolnak erről a krimiről.
Egy szerencsés játékosé lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv, ha követitek a turnénkat, és részt vesztek a nyereményjátékunkban.

General Press · 432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528418 · Fordító: Kajsza Krisztina ·  Megvásárolom · Moly · Goodreads 

Fülszöveg:
Nincs holttest?
Nincs nyom?
Bűntény sincs?

Ez a vasárnap is ugyanolyan, mint a többi. Niall és Eden kirándulni megy, hosszan kocsikázik a környéken, és hazafelé megáll a helyi szupermarketnél. Aztán egyik pillanatról a másikra megváltozik minden. Niall hiába várja a parkolóban, Eden soha többé nem tér vissza a boltból. Otthon sem várja a férjét, és sem a családjuk, sem a barátaik nem hallottak felőle. Nyomtalanul eltűnik.

A gyanú egyből Niallra terelődik. Gyilkosság vádjával azonnal letartóztatják, és egyre érdekesebb bizonyítékokra bukkan a rendőrség. Roy Grace főfelügyelő azonban hamar rájön, hogy semmi sem az, aminek látszik, és ez lehet a pályafutása eddigi legrejtélyesebb ügye.

Véleményem:
Az első oldalakon Niall és Eden épp egy boltba igyekeznek, ahova a nő egyedül megy be, de ki már nem jön az üzletből. A férj másnap jelenti a rendőrségnek az eltűnését, és nagyon gyorsan Ő lesz az első számú gyanúsított is. Eközben váltott szemszögből Grace főfelügyelő oldaláról kezdjük alaposan vizsgálni az eltűnés körülményeit, és persze nyomokat, ami közelebb vihet az ügy megoldásához.

Maga a váltott szemszög nekem kifejezetten tetszett, bár ahogy egyre inkább elmerültünk a történetben, Niall anál kisebb szerepet kapott. Ami érthető, hiszen maga a nyomozás volt a hangsúlyosabb, és mivel Niall egy idő után nem igazán volt a keresésben közreműködő, már nem sokat tudott hozzáadni az Ő szemszöge.

Minden egyes nap egyre több terhelő bizonyíték kerül elő, egy pontig egyértelműnek tűnik, a férj volt az elkövető. Bár Niall számomra nem volt annyira negatívnak tűnő karakter mint a rendőrségi nyomozók szerint, ettől függetlenül én is egy ideig rá voksoltam volna. Aztán egy ponton elbizonytalanodtam, és az igen ismert Holtodiglan című film jutott az eszembe. Nem tudtam, hogy ez egy viszonylag egyszerűbb gyilkosság, és maga a holttest felderítése lesz-e az, ami elhozza a katartikus élményt, vagy a nyomozókat és egyben a férjet is a feleség játszotta ki?

A gyilkossági szálon kívül ami szerintem még kiemelendő, az Grace nyomozó magánélete, és a fiával való kapcsolatának befűzése. Bruno egy sokat átélt és megtört fiatal, aki az anyja halála után az eddig nem ismert apjához kerül. Új ország, új iskola, és csak a gyászt hozta magával. A vele kapcsolatos történések végig fenntartották az érdeklődésem. Nagyon szurkoltam, hogy pozitív végkimenetele legyen.

Ami szerintem maga a könyv gyengesége, hogy sok olyan mellékes szereplő és információ is bemutatásra került, ami szerintem felesleges volt, és nem annyira tartotta fenn a figyelmem. Kicsit az ilyen mellékszálak bekapcsolódásánál olyan érzésem volt, mintha az egyetlen célja az oldalszámok növelése lenne.

Viszont az erőssége abban rejlett, amilyen alapossággal a nyomozás zajlott, a bizonyítékok felkutatása és napi szintű összefoglalása, elemzése. A felépítése szerintem nagyon jó volt, valóban olyan volt, mintha apró építőkockákat helyeznének egymásra. A másik dolog ami kimondottan tetszett, az a gyász témájának feldolgozása, az elhintett gondolatmorzsák a szervadományozásról, és az élet illetve a halál kiszámíthatatlanságáról. Mint olvasó, bennem is mély nyomokat hagyott, és jól esett picit becsukni a könyvet, és csak elmélkedni ezeken a gondolatokon.

Ha az egész könyvet nézem, akkor szerintem jó regény volt. Bár voltak benne olyan részek amik untattak, feleslegesnek tartottam, vagy épp csak egyszerűen nem értettem miért is lett belefűzve, ettől függetlenül izgalmas, a nyomozás szempontjából alapos, és fordulatokkal teli volt. A vége kifejezetten tetszett, jó kis csavar volt. 



Állomások:
05/03 Milyen könyvet olvassak?

Nyereményjáték:
A regény egy rejtélyes eltűnés utáni nyomozásról szól. A játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson egy képet találtok egy filmről, ami szintén egy rejtélyes eltűnéshez kapcsolódik. A feladat kitalálni a film címét és beírni a rafflecopter megfelelő rublikájába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Az én feladványom:




a Rafflecopter giveaway

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images