Swift

Benyák Zoltán - A nagy illúzió



"Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa. Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. De az életének ezzel még koránt sincs vége. 

A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit. 
Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál. 
A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá."


Tom Pastornak nehéz élete volt. Fiatal korában anyja meghalt, és az apja magára hagyta, így saját magának kellet eltartania magát. Nehéz körülmények között élt, és a festményeit árulta az utcán. Így ismerte meg azt a nőt, akit jobb lett volna messziről  elkerülnie, mégis született egy gyermekük. 

Tom halott. Nincsenek emlékei arról, hogy mi történhetett, azt sem tudja, hol van. A sivatagban ébredt, ahol csak egy vörös telefon csörgött könyörtelenül, amíg fel nem vette. Egy ismerős hang beszélt hozzá, de a mondandója mégis olyan zavaros...

Egy gyönyörű nő veszi fel Tomot, aki mint kiderül, révész, és útba igazítja a férfit, és segít felfedni a múltat, és a körülményeket, hogy miért is van ebben a világban, hogyan került ide.

Az egész történet rendkívül zavaros, és szürreális. Amikor a múltban kalandoztunk, valahogy jobban tetszett mint ez a halál utáni világ. De ez véletlenül se vegye el a kedveteket, mert azért én jobban szeretek a realitás talaján járni, és ebből adódhatott, hogy nehezebben követem ezt a felépített világot. :)

Oldalról oldalra egyre több mindent értünk meg Tommal kapcsolatban, és egyre inkább szerethető lesz. Bár sok hibát követett el az élete során, az idő előrehaladtával próbálta a helyes mederbe terelni a dolgokat, hiszen volt egy lánya, akit nevelnie kellett. Folyamatos együttérzést váltott ki belőlem Lily  keresése, és az érte folytatott kalandos utazás, és harcolás. 

Nagyon tetszett, és jól szórakoztam, mikor békében megfért egymás mellet Salvador Dalí, és Curt Cobaint. Egyedi, és kreatív az elképzelés, és a megvalósítás is! Emellett pedig már számomra elfeledett, vagy éppen az emlékeim mélyére süppedt emberekkel is találkozhattam, ami jól esett a lelkemnek, köszönöm! :)

Mégis végig lavíroztam aközött, hogy tetszett-e, vagy nem. Az egyik felem falta a könyvet, a másik pedig csak forgatta a fejét, és próbálta követni a helyszíneket, eseményeket, szereplőket, időnként sikertelenül, és visszalapozást követően sikerült újra ringbe szállnom.

A Keselyűember is egy kulcs szereplő volt a könyvben, és nagyon féltem a vele való találkozástól. Őrület, hogy az ember retteg a haláltól. Majd a túlvilágon ismét retteg attól, hogy mi fog következni ezután...

Ami egyébként még kimondottan tetszett, hogy valóban nem egy nyálas, romantikus regény volt, hanem egy könyv, ami emberi, bukásokkal, harcokkal, csalódással, kifacsart élettel teli, mégis pozitív,hiszen komoly változások zajlottak, amik a helyes útra terelték a szereplőink életét.

Mély érzéseket tudott előcsalni belőlem Benyák Zoltán, de nekem túlságosan csapongó, és szürreális volt az általa elképzelt világ. Nem tudtam úgy elmerülni a túlvilágban, mint ahogy szerettem volna. 

Ajánlom elolvasásra, mert ettől függetlenül egy kiemelkedő könyv, hiszen nem egy sablont követ, NEM TUCAT REGÉNY! Ami ezért a mai világban valljuk be, kincs! :)

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is agyon szépen köszönök! :)

Ha pedig kedvet kaptál a regény elolvasásához, ide kattintva most 20%-os kedvezménnyel van lehetőséged megvásárolni! :)


Egy kis érdekesség: Kharón a révész:


Kharón görög mitológiai alak. Erebosz és Nüx gyermeke, az Alvilág révésze. A holt lelkeket ő szállította át ladikjában a Sztüx folyón. Azonban Kharón mindig is mogorva, sovány démon volt, aki nem szállított át olyan holt lelket, akit nem temettek el tisztességesen. A révészkedésnek árat is szabott, és aki nem tudott neki fizetni, azt száz éves bolyongásra ítélte a Sztüx túlsó partján. A fizetségnek obolosz volt a neve, ami egy érme volt. Ezt a görögök halottjaik nyelve alá helyezték (más források szerint szemeikre), majd így a megfelelő rítusok után elégették a testet. Az Alvilág folyóján azonban nem mindenki fizetett az átkelésért. A halandóknak ugyanis megvolt az erejük ahhoz, hogy Kharónt nyers erővel rábírják egy fuvarra, így jutott át a Sztüxön Héraklész, Thészeusz és Peirithoosz is.

Forrás: 
http://tudod-e.blog.hu/2010/06/01/tudod_e_ki_volt_az_alvilag_revesze

~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images