Swift

Mesevilág - avagy a kedvenc meséim :)


Nagyon szeretem a meséket, és remélem ezzel nem csak én vagyok egyedül. Ezért gondoltam, hogy megosztom veletek a kedvenceimet, és várom hozzászólásban a Ti véleményeteket is, hogy nektek milyen sorrendet sikerült felállítani! :)

1, Pocahontas:

Az első hely természetesen a Pocahontas. Azt hiszem egész kiskoromtól kezdve bele voltam szerelmesedve, és azóta is az egyik legkedvesebb mese számomra. Pocahontas egy gyönyörű, csupaszív, kedves lány, aki nem fél nyitni az új felé, és küzd a végletekig azért a férfiért, akibe beleszeretett. Nagyon szeretem a látványvilágát (bár persze messze elbújhat a mai technika mellett, mégis ha belegondolunk, hogy 1995-ös, azt hiszem emelhetjük a kalapunkat!). A zenék egytől egyig lenyűgözőek. Egyedül a befejezéssel nem sikerült barátságot kötnöm, de persze ez a mese így kerek, nem lehet mindig teljes happy and. A mesének lett egy második része is, de azt már egyáltalán nem szeretem, egyszer-kétszer ha láttam. Számomra nagy meglepetést okozott mikor megtudtam, hogy ez nem csak egy fikció, hanem egy valós hölgy életét dolgozza fel!



Röviden a történet megihletőjéről:

Pokahontasz (angolos írásmóddal Pocahontas, asszonynevén Rebecca Rolfe1595 körül – 1617március 21.) amerikai bennszülött indián nő, a póheten törzsszövetség főnökének leánya volt. Híressé Jamestown-hoz - Anglia első sikeres amerikai telepéhez - fűződő kapcsolatai tették. Angol-Amerika alapításának egyik leghíresebb története szerint 1607-ben testével fedezve mentette meg törzsfőnök apja haragja elől Jamestown abban az évben alapított "városának" egyik vezetőjét, John Smith kapitányt. Később az egyik angol-indián háború idején (1613) az angolok csellel fogjuk ejtették, remélve, hogy nagy hatalmú apja búsás váltságdíjat fizet érte. Ez csak részben valósult meg, közben viszont megismerkedett az angol szokásokkal és feleségül ment egy John Rolfe nevű telepeshez. Ez volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága. Pokahontasz volt az első indián nő, aki Európába látogatott. Angliai tartózkodása során halt meg, valószínűleg fertőző betegségben.

2, Mackótestvér:

Na hát igen, a második helyezést a Mackótestvér nyerte. Nagyon szórakoztató mese, de közben végig nyelem a könnyeim. Kenai története nagyonis tanulságos, és azt bizonyítja, igenis tudnak változni az emberek, csak akarniuk kell. Kenai aki gyűlöli a medvéket, maga is azzá változott, és menekülésre kényszerül testvére előtt, aki meg akarja bosszulni a halálát. Ekkor találkozik Kodával, aki elvesztette az anyukáját, és nagyon szeretne egy nagyobb testvért. A két mackó barátsága egy felejthetetlen történet, és szerintem minden gyerkőcnek (és persze szülőknek is!) látnia kell, mert mindenki csak tanulhat belőle! :) Na és persze ott vannak a kosok is, akiken óriásikat lehet kacagni, mivel nem éppen a legokosabb állatok, és hihetetlen helyzeteket képesek teremteni. :) Ennek a mesének is készült második része, de általánosságban nem szoktam már annyira kedvelni őket, mint az elsőket...



3, Mulan:

A tesóm leharapná a fejem, ha ki merném hagyni a Mulant a felsorolásból, mivel ez a kedvence. Nem is tudom hány hét telt el egymás után, amikor a csapból is Mulan és Shang tábornok folyt, és a tesó torkaszakadtából énekelte teljes beleéléssel a dalokat... :) Na de ha elvonatkoztatok ezektől az emlékektől, akkor is megérdemli a harmadik helyezést, mivel egy nagyon ügyesen összerakott izgalmas, történésekkel teli meséről beszélünk. :) Mindannyian együtt tudunk érezni Mulánnal, aki beteg apukája helyett indul a háborúba, felvéve az Ő személyi azonosságát. Persze nehezen boldogul a férfi munkákkal, de aztán csak sikerül belejönnie. A fordulatot az hozza, amikor kiderül, lány... Itt sem marad könny nélkül a szem, de azért a befejezés nagyon is pozitív! :) Érdemes megnézni, nagyon szuper mese. 



4, Tarzan:

Nagyon szeretem a Tarzant, ismét egy szórakoztató meséről beszélhetünk. Nem nehéz végigizgulni azt a 75 percet, amíg megy a mese, mivel nagyon sok a konfliktus, és nagyon nehéz olyan megoldást találni, ami mindenkinek jó lesz. Tarzan családja a gorillák, de mindig is tudta, ő más mint a többiek. A változás akkor történik, mikor emberek érkeznek a szigetre, és ráébred, neki köztük a helye. Kemény harcokat kell megvívnia mind az állatok, és mind az emberek között. Sajnos ebből sem maradhattak ki a rossz emberek, ami ebben a mesében szerintem kimondottan ijesztőre sikerült. Természetesen kacagásban sem lesz hiányunk, Tarzan baráti gondoskodnak róla. ;)



5, Lolo és Stitch:

Na és végezetül egy másik nagy kedvencem, Lilo és Stitch. Még kicsi voltam mikor ez a mese megjelent, és még a videó kazetta volt a menő. Emlékszem, videó kölcsönző is volt, ami akkoriban nagy üzletnek számított. Az volt időnként az ajándékunk, hogy kölcsönözhettünk pár mesét. Ekkor ismertük meg, és lett nagy kedvencünk az árva Lilo, és a rendkívül veszélyes, de emellett nagyon is okos űrkutya, Stitch. A kettejük barátsága egy nagyon izgalmas, érdekes, és egyben szomorú történet. Ez a mese is azt bizonyítja, képesek vagyunk a változásra! :) Bátran ajánlom a figyelmetekbe, nem fogtok csalódni! :)



És persze a felsorolásból nem maradhat említés nélkül az Atlantisz, Szépség és a szörnyeteg, Szörny Rt., Az öt legenda, Némó nyomában, és a  101 kiskutya sem, mivel ezek is nagyon szuper mesék. :)

Nektek mik a kedvenceitek? :)

Ez is érdekelhet...

1 megjegyzés

  1. Én erre az időszakra emlékszem....bunkerépítés a házban...lobogó haj (fésű nuku-rontja az összhatást)...híradó helyett rajzfilm...három lány helyett négy...az anya támogatta a lányokat kulturális fejlődésükben....

    VálaszTörlés

Flickr Images