Swift

Paula Hawkins: A lány a vonaton




Paula Hawkins - A lány a vonaton



„Ritkaság, hogy egy könyv vezesse – több országban egyszerre – szinte az összes fontos sikerlistát. A New York Times-ét és a Barnes and Noble-ét, például. Az végképp szokatlan, hogy ezt egy debütáló író tegye.
2015 elején Paula Hawkins regénye berobbant az angolszász piacokra. Ahogy Stephen King fogalmazott, ebben a történetben csak fokozódik és fokozódik a feszültség. Nem véletlenül hasonlítják Hitchcockhoz és Agatha Christie-hez az írót, a Holtodiglanhoz (Gone girl, 2014, r.: David Fincher) a történetet. Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég. A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.”


A történetet egy Rachel nevű alkoholista szemszögéből kezdődik, aki nap mint nap Ashbury és London között ingázik azt a látszatot fenntartva, hogy dolgozik. Minden

napjának a legizgalmasabb része, mikor a vonat megáll a sorompónál, és Rachel kitekint a jól ismert utcára, ahol valahol Ő is élt. Valaha, mikor még boldog volt, és józan. De mégis egy másik ház a figyelem központha. Egy gyönyörű szőke hölgy, Jess, és szerető férje, Jason. Olyan boldogok, mint valaha Ő volt, és Tom… a vonat továbbindul, de a maró érzés megmarad….

Rachelen kívül több szereplő életének leszünk részesei.

Tom és felesége – Anna-, akik boldog családként élnek gyermekükkel. Bár anyagilag néha vannak nehézségeik, mégis kiegyensúlyozott volt az otthoni légkör. Kivéve, mikor megcsörren a telefon, és Rachel nevét írja ki…

A szomszédban Megan és Scott laknak, akik bár messziről boldognak tűnnek, mégis valami hiányzik az életükből. Megan gyűlöli a gyerekvállalás gondolatát is, míg Scott tiszta szívéből vágyik rá. Ez kisebb szakadékot épít kettejük között, míg egyik napról a másikra Megan eltűnik.

A rendőrség azonnal keresni kezdi, és amint az ügy halad előre, egyre több mocsok tárul a szemünk elé. Elszökött?Elrabolták? Vajon él-e még?


Az írónő remekül tekeri a történetet.


Mindenki gyanús. Vajon ki tette? A mániákus ex feleség? A pszichológus aki kezelgette időnként? Vagy esetleg a férj maga?

Minden karaktert szerettem a maga módján. Kimondottan tetszett, hogy nem egy személy oldaláról éltük át a történetet, hanem mindenki szerepet kapott. Viszont az időbeli ugráláshoz időre volt szükségem mire megszoktam, és zavartalanul olvastam. Izgalmas volt végig a cselekmény, nem tudtam letenni a könyvet. Remekül adagolta az írónő a sztorit, és elhitette velem amit akart. Egyszerűen magával ragadott a történet, bátran ajánlom mindenkinek.

Továbbá tökéletesen a szemünk elé tárta, hogy milyen egy alkoholista ember, akinek minden mozdulatát a függősége irányítja. Szomorú, hogy a boldog, gyönyörű nő, akinek mindene megvolt, hogy elvesztette a talajt a lába alól. Kitűnően átadta azt a nyomorúságos érzést, milyen nyomorúságos az élet, ha valaminek a rabjaként élünk.

Pozitív élmény volt, hogy szinte az utolsó oldalakig rejtve maradt annak a személynek a kiléte, aki Megan eltűnéséért felelős.

10-ből 8,5 pontot adnék a könyvre, és bátran ajánlom mindenki számára. :)

~Harmatcsepp~


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images