Swift

E. Lockhart - A hazudósok



E. Lockhart – A hazudósok



"Egy gyönyörű és előkelő család. Egy magánsziget. Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi. Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz. Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok. Hazugságok hazugságok hátán. Igaz szerelem. Az igazság. A többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye. Olvasd el! És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, egyszerűen HAZUDJ!”



Ajánlom azoknak a figyelmébe, akik unják a „már a második oldalon tudom mi lesz a könyv vége” típusú könyveket.

A történet főszerelői a gazdag, tökéletes Sinclairek –Johhny, Mirren, Cadence- és a szegényebb származású indiai fiú, Gate. Minden nyarukat együtt töltik a család magánszigetén, Beechwoodon. Cady szemszögéből ismerjük meg a történetet. 

Azon a bizonyos '15-ös nyáron, valami szörnyű baleset történt, a tengerparton találtak rá ruha nélkül, magzatpózban. A titokzatos baleset következményében Cadyt szörnyű migrénes fejfájások, és emlékezetkiesés gyötri. A balesetet követően 2 év múlva ismét visszatér a szigetre annak reményében, hogy megtudja mi történt vele akkor. Tudomást szerez róla, hogy miért nem válaszolnak barátai egyetlen üzenetére sem.

Odaérve barátságuk úgy folytatódik, mint ha mi sem történt volna, mégis mikor Cady segítséget kér emlékei felidézésében, mindenki elutasítja. Cady és Gate szerelmesek egymásba, viszont a társadalmi elhelyezkedésük okán a nagypapa, és a szülők sem nézik jó szemmel a kapcsolatukat. Ahogy Cady emlékei kezdenek visszatérni, rohamos gyorsasággal sodor magával a történet, a végén hihetetlen csattanóra számíthatunk.

Ráébredünk, hogy nem csak a szülők mértéktelen pénzsóvársága tette tönkre ezt a tökéletes családod, hanem a Hazudósok ugyanolyan mély sebet vágtak, sőt,  talán mélyebbet.

Az elején nagyon vontatottnak éreztem a történetet, olyan se eleje, se vége sztori. Majd ahogy a szerelmi szál kibontakozott, párhuzamosan az emlékek kezdtek visszatérni, nagyon izgalmassá vált. Érdemes megemlíteni, hogy néhol a történetet egy ismertebb mese szakítja félbe, mint például amikor a király megkéri lányait, bizonyítsák be neki, hogy mennyire is szeretik, és a legkisebb leány válaszául azt adja:mint a leves a sót. Viszont egyik mese vége sem a megszokott, eltorzultak. Sejthetjük, hogy a vége sem az lesz, mint amire számítunk.

Továbbá kiemelném a könyv elején található családfát, ami segítséget adott a szereplők elhelyezésében, viszont a térképet megint csak gyerekesnek, feleslegesnek éreztem.

Személy szerint egy tini regényhez tudnám hasonlítani, dráma dráma hátán. Sokszor nem értettem egyes szituációkra miért is úgy reagálnak a szereplők mint ahogyan, viszont a végén egy óriási csattanó keretei között mindenre fény derül. Igen! Tényleg nagy csattanóval nézünk szemben az utolsó fejezetben, melynek hatására teljesen átformálódott a véleményem a könyvről.
Szinte végig úgy gondoltam hogy se eleje se vége a történetnek, és választhattam volna jobbat is. Az egyszer olvasható kategóriába tudnám sorolni.

A könyvre 10/6 pontot adnék.


Végezetül néhány részlet a könyvből:

„Aki olyan helyen akar élni, ahol nem félnek az egerektől, annak le kell mondania arról, hogy palotában lakjék.”

 „Ő volt az az ember, aki nem bírta megjátszani a mosolyát, és mégis gyakran mosolygott.”


 „A családban az öregek – anyu, a nagynénik, Papa – életcélja a szép tárgyak felhalmozása. Az nyer, akinek a legtöbb cucca van, amikor meghal.    
De mit nyer? Ezt szeretném tudni.”



~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images