Swift

Blogturné - Liz Braswell - A ​vén idő mesél (Sorsfordító történetek)


Kiadó: Manó Könyvek Oldalszám: 512 oldal 
ISBN: 9789635844548 Fordította: Molnár Júlia Dóra


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, ami a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

Fülszöveg:

Mi ​lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?

Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér – az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.
Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte  képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már.

 

Véleményem:

Gyerekkorom egyik meghatározó meséje volt, a testvéreimmel sokat néztük, így nem volt kérdés, el szerettem volna olvasni. Bár valószínűleg azon kevesek közé tartozom aki nem szereti az élfestett könyveket, mégis azt kell mondjam, ez a kiadás gyönyörűre sikerült. Szerettem azt a harmóniát, amit a borítóval együtt képviselt.

Az első oldaltól kezdve egyfajta otthonosság érzése járt körbe. Ez köszönhető volt a már ismert mesei elemek beillesztésének, a kedvelt szereplőim újralátásának. 

A történet két szálon fut: az egyik a múltban játszódik, ahol megismerhetjük Belle szüleit, és a Királyságot is, ahol éltek. Sajnos egyre kevésbé tolerálták a varázserővel bíró lényeket, a változás szele senkit nem kímél, aki egy csepp mágiával is bír: sorra tűnnek el az emberek, mintha a föld nyelte volna el őket. Menekülniük kell!

Eközben a jelenben Belle már felnőtt, és mint a mesében, itt is a könyvek szerelmese. A cselekmény abban a pillanatban változik meg a mesétől eltérően, amikor is a rózsát megérintve Belle beteljesíti az átkot. Az izgalom ezután csak fokozódik, mivel kiderül, a Varázslónő Bell édesanyja, aki már 10 éve eltűnt.  Belle és a Szörnyeteg szövetkeznek az átok megtörése céljából, és ahogy próbálják felgöngyölíteni a szálakat, a megoldás helyett egyre több kérdéssel találják szembe magukat. 

Igazán különleges volt ez a feldolgozás, engem teljesen a hatalmába kerített. Napok óta a mese zenéi járnak a fejemben. Mesterien olvadt egybe a már ismert mese és a köré font új történet. Belle karaktere szerethető, hiszen egy okos, művelt, érzékeny lány, aki egész életében a kalandra vágyott. Sokat tanult maga is a Szörnyetegtől. A Herceg viszont, akit még kisfiúként átkozott meg a Varázslónő, hatalmas jellemfejlődésen esett át Belle hatására. A megkeseredett, önző Szörnyeteg napról napra kedvesebb, önzetlenebb, nagylelkűbb lett, ami az én olvasói szívem is megdobogtatta. 

Belle és a Szörnyeteg a szüleik által elkövetett hibák, rossz döntések sorozata miatt szenvedtek. Minden erejükkel igyekeznek helyrehozni a múltban elkövetett hibákat, hogy többé senkinek se kelljen félnie, vagy titkolnia képességét. A cselekmény végig izgalmas, fordulatos volt, szerettem, ahogy a múlt és jelen váltakozott, ezáltal egyre több titokra derült fény.

A kedvenc mellékszereplőm egyértelműen itt is Mrs. Potts és Csészike volt, ahogy a mesében is. Mrs. Potts mindig együttérzően viszonyult Belle-hez, és igyekezett őt jobb kedvre deríteni. Igazi tyúkanyó volt az elvarázsolt tárgyak között, és bár haragudhatott volna a Szörnyetegre a múlt eseményei miatt, mégis szemet hunyt felette, és odaadó hűséggel szolgálta a Herceget.

Liz Braswell mesterien mozgatta a szálakat, a cselekményt folyamatosan úgy alakította, hogy a könyv letehetetlen legyen. Bátran ajánlom, hogy elolvasd, nem fogsz csalódni! :)



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Az én feladványom:




Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images