Swift

Blogturné - William Joyce - Ollie ​hazatalál

Legtöbbünk még felnőtt fejjel is emlékszik gyerekkori legkedvesebb játékára, amit mindenhová magával vitt, s ami talán már születésétől mellette volt. Ollie és Billy története pont ezeket az érzéseket és élményeket szeretné feleleveníteni egy rendkívül kedves és gyönyörűen illusztrált kötetben. 

Tarts bloggereinkkel, hogy megismerhesd a két barátot, s esélyed legyen nyerni egy példányt a könyvből.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789634574323

Moly adatlap


Megvásárolom



Fülszöveg:

„Egy ​játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.

Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.

Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.

Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.

Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.

Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.

Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.


Véleményem:

Ollie és Billy különleges kapcsolatán keresztül egy csodálatos utazásnak lehettünk részesei, ahol mi magunk is sokat tanulhatunk, ha nyitott szívvel olvastuk a mesét.

Ollie-t  Billy anyukája saját kezűleg készítette, mikor a kisfiú megszületett. Ahogy Billy cseperedett, számos aranyos történeten keresztül szemléltük szoros kapcsolatukat.

Ollie egyértelműen a kisfiú kedvenc játéka, ami ebben a különleges világban a legnagyobb elismerés. Csakhogy ezáltal már más is meg akarja őt kaparintani, aki nem más, mint Zozo király.

Egy napon esküvőre kell mennie Billie-nek a szüleivel, és Ollie-t csak úgy viheti magával, ha elrejti a hátizsákban. Csakhogy este miután hazaérnek, a táska üres. Billie kétségbeesik, hiszen barátja valahol egyedül van a sötétben, és biztosan fél. Viszont mivel a helyszín a kései időpont miatt bezárt, csak másnap tudnak visszamenni a játékért. 

Billy úgy döntött, a szülei tiltása ellenére késő este kiszökik, és megtalálja barátját. Ekkor elkezdődik a "hatajmasnagy kajand".

Ollie nem csak elveszett, hanem elrabolták az Alamuszok. Zozo király elé vitték, aki gyűlöli a kedvenceket.

Bár a király réges-régen jó volt, egy szomorú eseményt követően az idő múlásával szíve megfeketedett, és már csak a bosszú és rosszindulat mozgatta. Csalódottságát arra fordította, hogy elszakítsa a kedvenc játékokat a gyerekektől, minél nagyobb fájdalmat okozva ezzel.

Zozot őszintén sajnáltam, de a történtek tudatában sem tudtam igazán megkedvelni. Nehéz volt olvasnom, hogy milyen szörnyen bánt az elrabolt játékokkal, és a saját gyűlölete milyen mélyre taszította. És bár valóban a végső pillanatban helyesen döntött, mégsem sikerült hozzám közel kerülnie. 

Billy és Ollie bár külön úton, mégis hasonló veszélyekkel szembesülve küzdöttek, hogy ismét egymásra találjanak. Különleges bajtársiasság jellemezte őket, és a csapat többi tagját is, akiknek az összefogásával nem sikerülhetett volna megmenekülniük. Ezen az izgalmas úton tanúbizonyságot tettek becsületről, bátorságról, emberségről, és a hatalmas nagy szivükről. 

A gyermeki lélek tisztasága felnőtt olvasóként felemelő, és egyben szívszorító is. 

Talán meglepő, de a kedvenceim az Alamuszok voltak. Kimondottan szórakoztató karakterek, akiket úgy képzeltem magam elé, mint a rosszcsont koboldokat. Viccesek voltak a kis bolondozásaikkal, és szerettem a csibészségüket. 

A mese képekkel is volt illusztrálva, a legtöbb szerintem nagyon aranyosra sikerült, mégis a leginkább Zozo királyt ábrázoló képek kicsit ijesztőre sikeredtek. Persze értem, Ő egy negatív szereplő, de szerintem egy picit lehetett volna barátságosabban is ábrázolni, ha azt vesszük figyelembe, milyen kis törpék olvassák ezt a mesekönyvet. 

Szerintem ez a könyv jó választás, hiszen a betűk mérete nagyobb, képekkel illusztrált, így a gyerekeknek pozitív élmény lehet az olvasása, mivel könnyen olvasható. A történetből sokat tanulhatnak a barátságról, kitartásról, és akár az elfogadásról is. 

Bár ez a könyv gyerekeknek íródott, nagyon örülök, hogy alkalmam volt elolvasni. Jól esett a könnyedsége, és picit én is visszarepülhettem a gyerekkoromba. Igazán nosztalgikus érzéseket hozott elő. :)

A könyvet feldolgozva egy mini sorozat is készült a Netflix gondozásában, a hozzá kapcsolódó előzetest is érdemes megnézni. 


Nyereményjáték:

Ebben a játékban nincs más dolgod, mint elolvasni a kiadó honlapján a kötet beleolvasóját, majd az alapján megválaszolni az állomásokon található kérdéseket. Természetesen, a Rafflecopter megfelelő soraiba várjuk a válaszokat!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Az én feladványom: Ki készítette Ollie-t?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:


BLOGTURNÉ KLUB 


03.13. - Csak olvass!

03.15. - Milyen könyvet olvassak?

03.17. - Spirit Bliss Sárga könyves út

03.19. - Booktastic Boglinc

03.21. - Könyv és más

03.23. - KönyvParfé


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images