Swift

Blogturné - Alix E. Harrow - A ​Starling-ház


Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre!

A Tízezer ​ajtó után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója.

Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.


Kiadó: Agave Könyvek // Év: 2024 // Oldalszám: 400 // Fordította: Ballai Mária // moly adatlap  // beleolvasó és megrendelés


Fülszöveg:

Néha ​egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.

A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek.

Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.


Véleményem:

Elsőként is a borító volt az, ami megragadta a figyelmem. Gyönyörű tervezés, hűen tükrözi azt, amit a könyv fog adni az olvasónak: sötét és titokzatos.

Opal árva, és öccsét kénytelen egyedül nevelni. Minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa Jasper számára a menekülés lehetőségét Eden-ből. Az anyjuktól csak pár dolog maradt hátra, így Az Alvilág című mesekönyv nagy kincsnek számít. Csakhogy ez nem egy átlagos mesekönyv: E. Starling írta, aki annak idelyén megépíttette a Starling-házat, majd nyomtalanul eltűnt. De nem csak ez az egyetlen ami Opalt a házhoz köti. Gyerekkora óta sötét álmok kínozzák, aminek a helyszíne ugyancsak a Starling-ház. Ebben csak az a furcsa, hogy soha nem járt ott. Egy különös 'véletlen' folytán Opal mégis átlépi a kaput, és ezzel megpecsételődik a sorsa. 

Arthur Starling a ház és egyben a város védelmére esküdött fel, akár az élete árán is védi a város lakóit. Csakhogy fogalmunk sincs, mitől is kell megvédeni Eden városát? Persze a lakóknak is feltűnt az egyre gyakrabban leereszkedő köd és az azt követő furcsa halálesetek, de a kapcsolatra senkinek sincs bizonyítéka. Mégis az utóbbi időben egyre gyakrabbak ezek az esetek, és Arthurnak is fogytán az ideje... 

A két főszereplő életében nagyon sok a hasonlóság. Mindketten árvák, a város kiveti őket magából, magányosak, és egy olyan küzdelmet folytatnak, amit nem feltétlen ők választottak maguknak, mégis a felelősség megköveteli, hogy folytassák ezt az utat. 

Az első oldalaktól egy különleges, borzongató atmoszféra lengi körbe a könyvet. A leírás és az írói megfogalmazás gyönyörű, egyben egyedi. A történet lassabb kibontakozású, ami engem alapesetben zavarni szokott, de most kifejezetten szerettem, mivel ehhez a borús hangulat megteremtéséhez ez szerintem elengedhetetlen volt. A Starling-ház történetét először csak mende-mondákból ismerjük meg, nem tudjuk mi a valóság, és mit tett hozzá a város lakóinak képzelete. Mégis mindenkinek van véleménye a házról, a Starling családról...

Opal és Arthur kapcsolata ugyanúgy lassan épül. Arthur igyekszik megmenteni a lányt, aki a végzete felé rohan, míg Opal a gyerekkora óta kínzó kíváncsiság, és a pénz hajtja. Egyikük sem  az a típikus hős karakter. Opal cinikus, lázadó, a szarkazmusa nekem kifejezetten tetszett. Míg Arthur magának való, barátságtalan, keserű és megfáradt. 

Az idő múlása jól érzékelhető, hónapról hónapra egyre többet tudhatunk meg a szereplőkről, és magáról a házról. Bár a két fiatal között a viszony eleinte ellenséges, az idő múlásával lassan megváltozik, és egyfajta bajtársiasság alakul ki köztük. 

A mellékszereplőkről is érdemes szerintem szót ejteni. Bev a motel tulajdonosa, ahol Opal és Jasper lakik. A tulajdonos nem az a kedves, vendégszerető típus. Folyamatos csatározás folyik közte és Opal között, mégis érezzük, hogy többről van szó. Bev ellentéte a könyvtáros Charlotte, aki igyekszik segíteni és egyengetni Opal jövőjét a maga módján. Mindketten fontosak, hiszen a maguk módján támaszt és egyfajta menedéket nyújtanak Opal részére. 

Jasper nekem kicsit különc volt, bár ő volt a mintatanuló, mégsem kedveltem annyira, amit a történetben haladás bennem csak megerősített. Bár őt is mindvégig a jó szándék vezérelte, messze nem éreztem azt az önfeláldozást vagy épp odaadást, amit a nővére tanusított felé. Emellett pedig kicsit bosszantott, hogy bár testvérek és egyedül csak egymásra számíthatnak, mégis annyi mindent eltitkolnak egymás elől, és az a bizalmi viszony ami kettejük között kellett volna hogy legyen, mégsem működött. 

Szerintem ez egy nagyon erősen megírt regény. Szerettem ezt a világot és élményt amit a Starling-ház adott számomra. Valóban kellemesen borzongató, a misztikum és a rejtélyesség hatalmas húzóerő volt, és a lassú kibontakozás csak fokozta az izgalmakat. 

Állomáslista:


04.23. Readinspo

04.24. Kelly és Lupi olvas

04.26. Milyen könyvet olvassak?

04.28. Utószó

04.30. Booktastic Boglinc

05.02. Könyv és más

05.04. KönyvParfé

05.06. Csak olvass!

05.08. This is my (book) universe

05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út


Nyereményjáték:

Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images