Swift

Elizabeth Lim - Hat ​bíborszín darumadár (Hat bíborszín darumadár 1.)


Fülszöveg:

"Egy ​száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok… Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit.

Shiori'anma, Kiata hercegnője titkot őriz. Tiltott varázserőt birtokol. Rejtett képességére az eljegyzési ünnepség reggelén derül fény, mikor elveszíti az uralmát felette. Eleinte úgy tűnik, a véletlen a kezére játszik, hiszen lemondják az esküvőt, amit sosem akart, ám egyúttal magára vonja mostohaanyja, Raikama figyelmét is.
Raikama, aki ugyancsak varázserővel bír, Shiroi bátyjait darumadárrá változtatja, s megtiltja a lánynak, hogy bárkinek is szóljon erről; ha csak egy szó is elhagyja a száját, egy testvére meghal.
Shiroi magára maradva, némán és nincstelenül bátyjai felkutatására indul, s eközben fényt derít az összeesküvésre, amely a trónt fenyegeti. Csakis ő mentheti meg a királyságot, ám ehhez meg kell ajándékoznia bizalmával egy papírmadarat, egy szeszélyes sárkányt és a fiút, akivel frigyre kellett volna lépnie. És ez még nem elég: varázserejét, amelyet egész életében titkolt, fel kell szítania, bármibe is kerül…"

Véleményem:

Nem igazán szeretem a keleti mitológiát, inkább a tesóm terepe ez az irány, de már annyiszor szemeztem vele, hogy úgy döntöttem, megadom a lehetőséget. Szerencsére nagyon jól tettem, mert egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. 

Shiorit már az elején megkedveltem, a pajkossága, csínytevései és makacssága azonnal megfogott. Egy elrendezett házasság küszöbén állva ráébred varázserejére, ami Kiatában a száműzéssel egyenlő. Ugyanekkor találkozik egy sárkánnyal is, Seryuval, akit ugyancsak azonnal megkedveltem. Csakhogy mostohaanyja, Raikama kegyetlen átokkal sújtja őt és bátyjait. Shiori otthonától távol ébred, egy különös tállal a fején, és Raikama figyelmezteti, minden egyes kimondott szó egy testvére halálát jelenti. Az átok sajnos a testvéreit sem kímélte, Raikama darumadárrá változtatta őket. Mikor végre újra egyesülnek mind a heten, tudják, meg kell törni Raikama kegyetlen átkát, hogy ismét hazatérhessenek apjukhoz, és szembesítsék mostohaanyjuk tettével, ezáltal visszakapván az átok előtti életüket, és emberi alakjukat.

Shiroi egy különös véletlen folytán találkozik Takkan-nal, aki mint később kiderül, a jegyese, de az átok miatt senki nem ismeri fel a lányt. Kimondottan kedveltem Takkant, amiért mindenkivel szembeszállt ezért a furcsa kinézetű lányért, nem törődve azzal, hogy sokan démonnak hiszik. Megmentette az életét, az otthonába fogadja, és érthetetlen módon elköteleződik Shiori iránt, pedig nem is tudja, ki is valójában a lány. Tiszteltem a végtelen türelmét, kegyességét, és azt az értéket, amit képviselt. 

Shiori testvérei bár nagyon különböző természettel rendelkeznek, mégis együtt egy csodás egységet alkottak, kiegészítve egymás hiányosságát. Az önfeláldozásuk amit a családjukért hajlandóak tenni, példaértékű, ugyanúgy, mint az a testvéri szeretet, amit ők heten egymás felé tanusítanak. 

Mégis a szívemnek egyik legkedvesebb szereplője az elvarázsolt papírmadár, Shiori legjobb barátja, Kiki volt. Tűzön-vízen át harcolt hogy a lányt megvédje, ugyancsak saját épségét kockáztatva. Végig hideg fejjel gondolkodott, amivel tökéletesen kiegészítette Shiori forrófejűségét. 

Raikamával szinte a befejezésig hadilábon álltam. Hol kedveltem, hol gyűlöltem, nem tudtam magam sem eldönteni, vajon a legnagyobb gonosz, vagy csak egy magasabb jó érdekében szórt ilyen gonosz átkot? Persze a végén választ kaptam, és minden értelmet nyert. 

A cselekmény szerintem kimondottan izgalmas volt, mintha a szemem előtt elevenedett volna meg a történet. Bár voltak kiszámítható és nem nagy meglepetést okozó fordulatok, mégis ha az egészét nézem, az utóbbi idők egyik legnagyobb pozitív meglepetése volt ez a könyv. Annyi fontos dologról tanulhatunk benne: barátságról, családról, emberi értékekről, kitartásról, reményről. Ami kimondottan tetszett, hogy nem a szerelmi szál volt a középpontban, és a romantikus részek sem voltak túlságosan erőltetve, a kevesebb néha több remek példája.

Amit kicsit hiányoltam, az a sárkányok megjelenése. Az elején egész sokat láthattuk Seryut, de aztán már csak rövid beköszönései voltak, és valami oknál fogva már hiányzott belőle az a pajkosság, szertelenség, amit az elején megkedveltem. Bár valószínűleg a második részben meg fogjuk tudni mi áll a változás hátterében, és kárpótolva is leszünk a sárkányokkal kapcsolatban. :)

A lezárása számomra tökéletesen sikerült, a szálak kellően el lettek varrva, mégis folytatásért kiált. Ez a könyv még sokáig a szívemnek egy kiemelt szegletén fog helyet kapni. 

Annak, aki úgy várja a folytatását mint én, szuper hírem van: március 26-án érkezik a második rész, A sárkány ígérete címmel a Menő Könyvek gondozásában.



Elizabeth Lim - A sárkány ígérete (Hat bíborszín darumadár 2.)

„Az ​ígéret nem holmi csók a szélben, amivel csak úgy dobálózunk. Egy darab saját magunkból, amit odaadunk valaki másnak, és nem kapjuk vissza, amíg nem teljesítjük a fogadalmunkat.”

Vannak azonban ígéretek, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Egy elátkozott sárkánygyöngy visszajuttatása a jogos tulajdonosának pont ilyen feladat. Különösen, ha a szóban forgó gyöngyöt a világ összes nagy hatalmú sárkánya, varázslója és démona magának akarja. És ha ez nem lenne elég, a roppant erővel rendelkező varázstárgy rendkívül szeszélyes is… Shiorinak el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, démonokkal és szellemekkel kell harcolnia, és haza kell juttatnia a gyöngyöt, mielőtt az teljesen kettétörik, és elpusztítja a világot.
De maga Shiori vajon hazatalál-e valaha? El tudják-e fogadni az emberek az ereiben csörgedező varázserőt, vagy elszabadult papírsárkányként kell kóborolnia a világban, távol az apjától, a testvéreitől, a szerelmétől?

A Hat bíborszín darumadár folytatásában Kiata hercegnőjének minden varázserejét és leleményességét be kell vetnie, ha túl akarja élni a rá váró megpróbáltatásokat, és nem akarja, hogy elszakadjon a sors fonala, amely az igaz szerelméhez köti."

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images