Swift

Blogturné - Fred R. Bleakley - Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv


A 21. Század Kiadónál jelent meg Fred R. Bleakley író, nyugalmazott újságíró könyve, ami történelmi pontossággal mutatja be a holokauszt legszörnyűbb napjait. Két Auschwitz-ból szökött rab történeteit tárja az olvasó elé Bleakley. A két rab vallomása olyan bizonyítékokat tartalmazott, ami segített abban, hogy a kétszázezer Budapestről deportálásra váró zsidót megmentsenek a halál torkából. Tarts velünk te is a Blogturné Klub 4 bloggerével, és ismerd meg a II. világháború legsötétebb napjait ebből az egyedülálló könyvből.

Eredeti cím: The Auschwitz Protocols: Czeslav Mordowicz and the Race to Save Hungary's Jews

Eredeti megjelenés éve: 2022

Fred R. Bleakley - Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv

Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2024.

Fordította: Fejérvári Boldizsár

Oldalszám: 254. oldal

ISBN: 9789635684199


Fülszöveg:

"Adolf Eichmann több százezer magyar zsidót küldött gázkamrába – a budapesti zsidóság egy részét az Auschwitzból megszökött szemtanúk vallomása mentette meg.

A nácik terve működésbe lépett: meg akarták semmisíteni a még megmaradt magyarországi zsidóságot. Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin rabok voltak Auschwitzban. Majdnem megfulladtak egy föld alatti bunkerben, de sikerült elmenekülniük, és elmondták a zsidó vezetőknek, mit láttak.

1944. június elején tett vallomásuk alátámasztotta, amiről korábban is hallani lehetett, de szinte senki nem hitte el: hogy Auschwitzban tömeggyilkosság zajlik, embereket gázosítanak el, és hogy a táborba nap mint nap ezrével érkező magyarokra ugyanez a sors vár.

Mordowicz és Rosin vallomása jelentette a szikrát, hogy a hónapokon át tétovázó magyar politikai vezetés végre cselekedni próbáljon – alig néhány órával azelőtt, hogy további több mint kétszázezer zsidót deportáltak volna Budapestről."


Véleményem:

Január 27-én volt a holokauszt nemzetközi emléknapja, ennek apropóján döntöttem úgy, el szeretném olvasni. Manapság viszonylag ritkábban olvasok ezzel a témával kapcsolatos könyveket, mert lelkileg nagyon megérint, de úgy éreztem, ezáltal szeretnék megemlékezni a holokauszt elszenvedőiről.

Mivel Az Auschwitzi-jegyzőkönyvet leginkább a Vrba-Wetzler jelentéshez kapcsolják, nekik szentelik a figyelmet a megmentett zsidó életekkel kapcsolatban, míg Czeslav és Arnost szerepe bár kulcsfontosságú volt, mégis az Ő tetteik a feledés homályába merültek. Mint ahogyan Fred R. Bleakley is fogalmaz:

"A jelen történetben szerintem katalizátor szerepét játszó Ceslav lehetett a hiányzó, egy jelentős esemény kimeneteléhez elengedhetetlen láncszem. A katalizátor azonban gyakran háttérbe szorul. Nem hagyhattam, hogy Ceslavot elfelejtsék, vagy pusztán lábjegyzetként hivatkozzanak rá a történelem e nagy horderejű fejezetében."


  

Fred R. Bleakley komoly kutatómunkát fektetett ennek a könyvnek a megírásába, többek között Ceslavval is többször találkozott, interjút készített vele, így biztosítva a minél alaposabb történelmi tényfeltárást.

Ceslav is egy volt azon zsidók közül, akit Auschwitzba hurcoltak, bár ő szerencsésnek tudhatta magát, nem küldték azonnal a gázkamrába. Viszont felesége, családja nem élte túl... 

A férfi írnokként kulcsfontosságú információkhoz jutott. Tudta, meg kell szöknie, el kell mondania a világnak milyen borzalmak történnek Auschwitzban, hogyan gyilkolnak meg tízezreket, nem kímélve a gyerekeket sem. Így részben Ceslav auschwitzi életét, szökését, majd katalizátori szerepét követhetjük nyomon. 

Másfelől pedig Magyarország politikai hátterébe is komoly betekintést kaptunk, részletesen beszámolva arról, miként segítettünk és játszottunk közre a népirtásban, ezt is pontosan alátámasztva történelmileg. (Ismételten egy hatalmas taps jár Bleakley kutatómunkájának, hiszen ahhoz hogy tökéletesen megértse - majd átadja az Olvasóknak az ok-okozati összefüggést, alaposan bele kellett ásnia országunk politikai működésébe, és elengedhetetlen volt, hogy az esemény láncolatában résztvevő személyeket alaposabban megismerje, ezáltal történelmileg hű maradjon.)

Engem mint számítottam rá, nagyon megviselt az olvasása. Az oldalszámot tekintve nem jelentett volna nagy kihívást, de a tartalma annál nehezebb volt. Ceslav alapos beszámolói bénítóan hatottak rám, a szívem szakadt meg minden egyes elvesztett emberi életért.

Az egyik legmegrázóbb pillanat számomra az volt, mikor a Magyarországról megérkezett a vonat Auschwitz - Birkenauba. Az 50 év feletti nőknek, várandósoknak, 12 év alatti gyerekeknek esélyük sem volt... Őket meztelenre vetkőztették, és a gázkamrába terelték "zuhanyozni". Rájuk zárták az ajtót, majd a hermetikusan lezárt halálkamrában szörnyű kínok között haltak meg.

Ez volt az a pont, ahol azt éreztem, több szörnyűséget nem bír el a lelkem. Becsuktam a könyvet, kiültem az udvarra, és csak sírtam. Napokkal később tudtam folytatni.

Czeslav és Arnost szökése felüdülés volt számomra, és onnan már könnyebben ment az olvasás. Ez volt az a jelenet, ami kulcsfontosságú, mivel valamivel korábban Wetzler és társa is megszökött, és ők már jelentést tettek arról, milyen mészárlást folyik ezeken a területeken, de nem hittek nekik. Czeslavnak amiatt volt jelentős a szerepe, mert megerősítette a vallomásával Wetzler jelentését, így már komolyan vették az elbeszélésüket, és a világ egyre inkább ráébredt, valóban tömeges mészárlás zajlik, és bátorságukkal megmentettek mintegy kétszázezer emberi életet.

"De Magyarország soha nem moshatja le magáról, hogy szuverén állam létére hagyta, sőtt támogatta több mint ötszázezer zsidó lemészárlását saját földjén, illetőleg Auschwitz-Birkenauban."

Amennyiben kicsit is érdekel a történelmünk ezen időszaka, vagy szívesen olvasnál a holokausztot feldolgozó könyvet, ajánlom figyelmedbe ezt a regényt! 



A turnéban résztvevő bloggerek

02.24 Zakkant olvas

02.25 Milyen könyvet olvassak?

02.27 Könyv és más

02.29. Szembetűnő

Nyereményjáték:

Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin vallomásai rengeteg ember életét megmentették, de nem ők voltak az egyetlen a holokauszt alatt, akik különböző országokban, és/vagy Magyarországon segítették a zsidókat, hogy elkerüljék a haláltáborokat. Minden blogon olvashattok egy kis leírást, és találhattok egy képet is segítség gyanánt. Nektek nincs más dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a keresett személy nevét, aki szintén sok zsidót mentett meg a biztos haláltól. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Az én feladványom:

Az  1908-ban Csehországban született üzletember, gyártulajdonos, aki mintegy 1200 zsidó életét mentette meg a holokauszt során azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban alkalmazta őket Lengyelország, illetve a mai Csehország területén. Életéről film is készült, amit több Oscar-díjjal jutalmaztak. A férfit Liam Neeson alakítja a filmben.

a Rafflecopter giveaway

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images