Swift

Dietrich Bonhoeffer - Börtönlevelek


A hitleri Németországban kivégzett tudós teológus, Dietrich Bonhoeffer fogságban írt levelei és feljegyzései eddig több mint tizenöt nyelven láttak napvilágot. Súlyos és máig is ható filozófiai, etikai, teológiai kérdéseket tartalmazó írásaiból egy mélyen hívő és gondolkodó, másokkal törődő, rendkívül rokonszenves ember alakja és tragikus sorsa bontakozik ki előttünk.



Mielőtt belekezdenénk a könyvbe, érdemes egy kicsit tájékozódni, kis is Dietrich Bonhoeffer. Ha esetleg valakit nem érdekelne, nyugodtan ugorja át a dőlt betűs életrajzi részt.

 Apja, Karl Bonhoeffer híres berlini neurológus volt. Dietrich 1923-ban kezdte meg teológiai tanulmányait Tübingenben, a stúdiumot Berlinben és New Yorkban folytatta. 1927-ben doktorált, Sanctorum communio (A szentek közössége) témában. Segédlelkészi idejét Barcelonában töltötte. Habilitációs dolgozatának címe: Akt und Sein (Cselekedet és lét).1931-ben Berlinbe került, ahol egyetemi lelkészként és ökumenikus ifjúsági titkárként szolgált. 1933-ban Londonba utazott. Két esztendeig volt lelkipásztor az angol fővárosban. Ez alatt az idő alatt ökumenikus egyházi kapcsolatok kiépítésén fáradozott. 1935-ben tért vissza hazájába, és elfogadta a felkérést, hogy Finkenwaldban a nemzetiszocialista ideológiát ellenző Hitvalló Egyház illegális igehirdetői szemináriumának a vezetője legyen. Az itt folyó munkát a Gestapo 1940-ben már másodszor tiltotta be, Bonhoeffert pedig eltiltotta a tanítástól, az igehirdetéstől és a publikálástól. Szerencsére a tilalom ellenére is papírra vetette gondolatait. 1937-ben született meg a A szentek közössége, 1938-ban pedig a Követés című munkája.Bonhoeffer sógorán, Hans von Dohnányin keresztül kapcsolódott be az ellenállási mozgalomba, emiatt 1943-ban börtönbe került. A börtönből számos levelet írt szüleinek, barátainak és menyasszonyának, Maria von Wedermeyernek. E feljegyzéseket barátja, Eberhard Bethge gyűjtötte össze; németül 1951-ben, magyarul 1999-ben adták ki Börtönlevelek címmel.Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka személyesen adott parancsot Bonhoeffer akasztására, melyet április 9-én hajnalban a flossenbürgi koncentrációs táborban hajtottak végre.

Időnként szeretek olyan könyveket olvasni, amik a kereszténységgel foglalkoznak, vagy a vallásra épülnek. Emellett pedig szívesen repülök vissza az időben, bár az I. és II. világháború talán a közelsége miatt (is) nagyon mélyen érint. Most viszont ebben a könyvben erősen keresztezte egymást a két téma, és érdekesnek találtam, hogy mi is sülhet ki belőle...
Számomra ez egy erős naplóregény volt, sokszor félretettem, mert nem szívesen szembesültem a tényekkel, és a különböző témákhoz kapcsolódó filozófiai kérdésekkel. Dietrich Bonhoeffer egy rendkívül okos, művelt ember, aki a filozofálgatás igen magas szintjét űzi. 
Nagyon sok érdekes témát feszegetett az író, olykor egészen humoros dolgokon filozofálgatott, mint például mi az anyós feladata? Bár egy zárkában rengeteg idő áll a fogvatartottak rendelkezésére, mégis a legtöbb ember figyelmét a kétségbeesés, és a szabadulás kötné le. Őt mégis a hite elmélyítése foglalkoztatta, és persze a válaszokat kereste az élet nagy kérdéseire.

Akit érdekel a filozófia, a történelem, vagy esetleg a vallás megközelítésre egy különleges nézőpontból, annak mindenképp ajánlom elolvasásra! :)

A könyvet a Harmat Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! 

Ha felkeltette az érdeklődésed, ide kattintva   kedvezményesen megvásárolhatod. 

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images