Swift

Jack Ketchum - Holt ​idény (Dead River 1.)

Fülszöveg:

Valahol ​a sűrű erdőségekkel borított Maine állambeli kisváros, Dead River tőszomszédságában egy elhagyatottnak tűnő hétvégi ház áll. Baráti társaság gyűlik most itt össze, hogy kipihenje a nyüzsgő nagyvárosok forgatagát. Az óceánparti kilátás, a jóleső elszigeteltség pihentető napokat ígér, ám a nyaralás hamar rémálomba csap át.

A sötét rengetegből ugyanis kíváncsi szempárok figyelik őket. Elvadult, húsra éhes embercsalád vadászterülete ez, akik csupán arra várnak, hogy leszálljon az éj. És mindössze pár óra alatt hat civilizált fiatal, valamint a kisváros megfáradt, öreg seriffje ráébred, milyen primitív is az ember a felszín alatt, és mennyire nincs határa az életösztönnek.

Jack Ketchum, A szomszéd lány Stephen King által is tisztelt szerzője nem csupán sejteti, de a legteljesebb valójában meg is mutatja a zsigeri borzalmak valódi arcát. Az eredetileg 1980-ban napvilágot látott Holt idényt brutális részletei miatt az első megjelenés előtt alaposan megvágta a szerző kiadója, most azonban a magyar olvasók Ketchum eredeti verziójában vehetik kezükbe a kultikussá érett művet.

Véleményem:

Eredetileg 1980-ban jelent meg a Holt idény, amit alaposan megvágtak, mivel erősen súrolta a határt a brutalitása miatt. Viszont most vágatlanul az eredeti művet olvashatjuk, ami valóban gyomorforgató.

Az első fejezetben egy nőt támad meg egy csapat gyerek, aki épphogy túlélte a támadást. A rendőrséghez már korábban is érkezett hasonló bejelentés, illetve furcsa eltűnések, amiket eddig nem vettek komolyan. Viszont a legutóbbi támadást már nem hagyhatták figyelmen kívül, és azonnali cselekvésre kényszeríti őket.

Eközben Carla egy erdei házban vonul el a nyüzsgő város elől, hogy nyugodt környezetben írhasson. Egy különleges baráti összejövetelt szervezett, amire többek között a testvére is csatlakozik. Csakhogy valaki figyeli őket a sötétből. 

Az eleje inkább a szereplők és az egymáshoz fűződő kapcsolatuk bemutatására törekszik. Emellett pedig bepillantást nyerhetünk a vademberek életformájába, a csoport eltorzult működésébe. 

Szinte egy pillanat alatt bedurvul a cselekmény, és őrült mészárlás veszi kezdetét. Egy csapat gyerek és felnőtt támadja meg a házat, ahol a hat barát tartózkodik, és olyan mértékű vérontás veszi kezdetét, amire magam sem számítottam. Bár tény, hogy a fülszöveg is elárulja, kannibalizmus történik, ami sejteti milyen vizuális ingerre számíthatunk, mégsem voltam felkészülve ilyen mértékű gyomorforgató részletre.

Bár teljesen más típusú regény, mégis a Trónok harca jutott eszembe, ahol ugyancsak vannak brutális részletek, és az erőssége a kiszámíthatatlanságában is rejlik. Itt is pont ez történik. Egészen az utolsó oldalakig sejtésed sincs, ki élheti túl, a szereplők pedig kegyetlen halált halnak. Egy részed azt kívánja, hogy éljék túl, mégis a lelked mélyén talán azt szeretnéd, inkább halljanak gyors halált, mintsem az itt megtapasztalt szenvedéssel kelljen tovább élnie a szereplőknek, mivel ez egy feldolgozhatatlan trauma, ami után már semmi sem lesz olyan, mint előtte...

Már értem, miért kellett megvágni, hiszen manapság szerintem magasabb az emberek ingerküszöbe, mint a 80-as években, mégis még így is megrázó volt olvasni. Viszont pont ez a brutalitás és kiszámíthatatlanság az, ami egyedivé is tette ezt a könyvet. Bár csupán 224 oldalas, mégsem kívántam, hogy hosszabb legyen. 

Ajánlom azoknak, akik bírják a véres és könyörtelen részleteket, nem rettennek vissza a kannibalizmustól, és szeretnének egy olyan könyvet olvasni, ami kiszámíthatatlan a végét illetően.


Emellett pedig megérkezett a folytatása is, amely az Ivadék címét viseli:


Fülszöveg:

Dead River seriffje azt hitte, egy évtizeddel korábban végzett a kannibál barbárok primitív, barlanglakó törzsével. Ám a klán valahogy fennmaradt. És szaporodik. És vadászik. És öl és eszik. És az elszigetelt, békés városka lakóinak, akik a civilizáció elől menekültek ide, most ismét az életükért kell küzdeniük…

Amikor már remélted, hogy sikerült elfojtani a Holt idény borzalmait, kiderül, hogy a Család még mindig él, és tagjaik évek múltán is terrorizálják Maine partvidékének lakosságát. És a családi tradíciónak megfelelően szomjazzák az életet – a te életedet is.

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images