Swift

Fábián Janka - Az ​utolsó boszorkány lánya


"1760-ban ​Zsófia, az utolsó bécsi boszorkány lánya szomorúan fogadja a Habsburg-trónörökös, József főherceg közelgő házasságának hírét. A lány évek óta titokban rajong Mária Terézia elsőszülött fiáért, és az esküvő napján úgy érzi, valamivel fel kell hívnia magára a főrangú ifjú figyelmét. Ám ehelyett egy másik fiatalember szeme akad meg rajta; a daliás Kolosy Károly, a királynő magyar királyi testőrségének tagja még párbajozik is érte…
Zsófia története egy szerelmi dráma súlyos következményei miatt Párizsban folytatódik, ahol az ő és a családja sorsa akarata ellenére is összekapcsolódik a Habsburgokéval – József császár után Marie Antoinette-ével is. A francia forradalom kitörése előtti években a királyi udvar látszólag fényűző élete mögött rejtett tragédiák sora húzódik meg, amelyekről csak az uralkodók bizalmasai tudhatnak. Közöttük van Zsófia is, aki hiába is próbálna kívülálló maradni, az egyre baljósabb események őt is magukkal sodorják, és hamarosan már a saját és a családtagjai életéért kell küzdenie."

Ritkán történik velem olyan hogy egy borítóba beleszerelmesedem, de most ez történt. Annyira egyszerű, mégis szemet csalogató is egyben, hogy öröm ránézni. Ezek után egyértelmű volt, hogy magam is el szeretném olvasni a regényt, szóljon bármiről! :)
Fábián Janka számomra újdonság volt, mert bár többször is szemeztem a regényeivel, most megtört a jég, és belekezdtem Az utolsó boszorkány lányába. A történelem nagyon sok lehetőséget rejt magában, így örömmel vettem tudomásul, hogy a 18. századba repülünk vissza, egészen Mária Terézia udvarába. 
Egyben volt izgalmas és érdekes, miként fonódik össze egy ilyen magas rangú uralkodónő, és egy kuruzsló élete. Hogyan épülhet be a hétköznapokba a 'boszorkányság' mestersége. Schönemann Felícia asszony élvezheti e különleges kegy adta bensőséges viszonyt Mária Teréziával, és bölcsen nem is él vissza a helyzettel. Felícia asszony végigkíséri az uralkodónőt apró-cseplő bajain át egészen a meddőség ingoványos területére is, és próbálja gyógyfüveivel és tanácsaival egészségesebbé tenni Őt és családját.

Eközben nem csak a palotába tekinthetünk be, hanem lányán, Zsófin keresztül egy egészen más szemmel láthatjuk a világot. A fiatal lány egy véletlen találkozás folytán teljesen belebolondul Mária Terézia fiába, Józsefbe, és minden gondolata a férfi körül forog. Zsófi lesi az alkalmat, mikor férkőzhet a férfi közelébe, még József esküvőjén is megkísérli felhívni magára a férfi figyelmét, amit szülei nem néznek jó szemmel...
Ahogy a lány cseperedik, kérők is egyre inkább akadnak, de Ő még mindig csak egy emberre tud gondolni... Szülei unszolására bár elfogadja az udvarlókat maga körül, mégsem érzi jól magát. Zsófi egyetlen rossz döntésén keresztül mutatja be Janka, hogy néha az élet milyen kis apróságokon tud kisiklani, és mennyire meghatározhatja pár helytelen döntésünk a jövőnket.
Persze ez nem jelenti azt, hogy Zsófi élete annyira kisiklott volna, hiszen mindig akadt olyan társa, akire számíthatott a legnehezebb pillanatokban is, mint például egy nem kívánt terhesség...
Persze nem csak bánatban és fájdalomban lehetett részünk, hanem nagyon sok szenvedélyben, szeretetben, és mély pillanatokban, amelyekkel még közelebbinek érezhettük magunkhoz  azt a bizonyos csodálatos 18. századot. :)
A cselekmény engem lenyűgözött, és szinte végig fenn tudta tartani a figyelmem. Mindenképp izgalmasnak és színesnek mondanám a történetet, és remélem, sokan kedvet kaptatok az elolvasásához, mert kár lenne kihagynotok! (Ide kattintva most kedvezményesen van lehetőségetek megvásárolni! ) :)
A Libri Kiadónak ezúton is köszönöm szépen az olvasási lehetőséget!

Mária Terézia és családja

Ez is érdekelhet...

3 megjegyzés

  1. Szia!
    Nálam is várólistás a könyv, és nekem is ez lesz az első az írónőtől. Már alig várom!
    További jó olvasást kívánok! Zsú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ajánlom előtte a Zsófi édesanyjáról szóló könyvet! Címe: Az utolsó boszorkány története. Illetve nekem A német lány című regénye is nagyon tetszett. Jó olvasást!

      Törlés

Flickr Images