Swift

Vic James - Gilded Cage - Aranykalitka

"A ​világunk az Egyenlőké, a mágikus képességekkel megáldott arisztokráciáé, és mindenkinek tíz évig szolgálnia kell őket.

Csakhogy Anglia egyik legpompásabb birtokának kapuja mögött olyan erő rejlik, ami az egész világot felforgathatja.
Egy szeretetre és tudásra éhező lány.
Abi Anglia legbefolyásosabb családját szolgálja, ám a lelke szabad. Így hát amikor beleszeret a család egyik nemes ifjába, borzalmas döntés elé kerül. A család titkainak feltárása a szabadságát jelentheti, de vajon az árat a szíve fizeti meg?
Egy lázadásról álmodó fiú.
Abi testvére, Luke egy kegyetlen gyárban tölti rabszolgaéveit. Messze a családjától, borzalmas elnyomásban barátokra lel, csakhogy a barátok elképzelései nyomán mindenét elveszítheti. Luke rádöbben, hogy van valami, ami még a mágiánál is hatalmasabb: a forradalom ereje.
Mindeközben egy arisztokrata sötét képességeivel újraformálhatja a világot.
Csupán egy árnyék az Egyenlők csillogó világában, ám rejtélyes képességeit senki sem érti. A kérdés csak az, felszabadítani vagy pusztítani fog."


Ahhoz, hogy ne legyen kesze-kusza a trilógia első részének bemutatása, szeretném kicsit megismertetni Veled ennek a világnak a felépítését. Ez egy olyan disztópikus hely, ahol az emberek két csoportra oszlanak: Tehetségesekre és Tehetségtelenekre. 

A Tehetségesek egyértelműen az uralkodók, ők szabad emberek, hiszen az Egyenlők közé tartoznak. A Tehetségesek krémek krémje ahogyan az író is fogalmazott a Jardine-ék. Itt három szereplőt emelnék ki akiknek a későbbiek folyamán fontos szerepe lesz: Gavar, Silyen és Jenner. Jenner maga kilóg a sorból, mivel érthetetlen okok miatt Tehetségtelenül született, mégis a Jardine családhoz tartozik, így kivételes helyzetben van. Bár Egyenlő társai kivetik, lenézik és nem tartják semmire. 

A Tehetségtelenek helyzete teljesen más. Minden Tehetségtelenül született embernek kötelessége 10 évet rabszolgaként szolgálni. Az időpontról saját maguk dönthetnek 18 éves kor felett, de ha szülők úgy ítélik, 10 éves kortól a családdal együtt is leszolgálhatja. Itt ismerkedünk meg a Hadley családdal, akik elhatározták, a három gyermekükkel (Abi, Luke, Daisy ) együtt közösen töltik le a 10 év rabságot. Lányuk, Abi  sikeresen elintézte hogy a családi egység megmaradhasson, ráadásul nem is akárhova küldik őket szolgálni-Kynestonba, ahol a Jardine-ék élnek. 

Ezen a ponton már tudható, sok izgalomban lesz részünk, csakhogy az indulás napján Luke nem kapott engedélyt hogy a családjával tarthasson, hanem az egyik legrosszabb rabszolgavárosba, Millmoorba küldik. Ezzel minden a feje tetejére állt. A regényt egész sok szereplő szemszögéből olvashattuk, ami engem elsőnek picit (össze)zavart, de aztán teljes mértékben megértettem/megszerettem. Több szemszögből láthattuk az események kibontakozását, a politikai életet ahol minden szál összefut, az igazságtalanságot.

Miközben Luke megkezdi új életét a szolgavárosban, összeismerkedik Renievel, és hatására beáll a felkelők közé. Lázadást szítanak, hogy véget vessenek a rabszolgaságnak, és az elnyomásnak. Úgynevezett Doki áll a csoport élén, akivel közösen találják ki, mi legyen a következő lépés.  Ez egy nagyon izgalmas szál volt, és erős kontraszt a Kynestoni birtokon élő családjának helyzetével. 

Abi Jenner segítője lesz, eközben azon dolgozik, hogy Luke ismét csatlakozhasson hozzájuk. Persze a két szereplő közös munkájának köszönhetően szerelmi szál is kezd kialakulni - szerencsére nem volt hangsúlyos a regényben. 

Jenner testvére Gavar egy igazi önző ember, akit egyáltalán nem tudtam megkedvelni. Mivel Ő lesz az örökös apja után, bármit megtehet, viszont egyetlen nehézsége mégis akad: kislányát aki egy Tehetségtelen szolgától született, senki nem fogadja el. Daisy Hadley feladata gondoskodni Gavar lányáról,a kis Libbyről. Ha Gavar választás elé kerül mit fog vajon jobban akarni - a hatalmat, vagy Tehetségtelen gyermekét? 

Silyent nem tudtam hova tenni, nem igazán érthettük meg mi is a konkrét terve. Ő mindig megfontolt, semmit nem tesz hiába, de nem látjuk a tervének az egészét, csak foszlányokat, ami számomra izgalmas. Nagy hatalommal és tudással bír, néha segít, néha hátráltat. Szerintem Ő ebben az egész világban a legizgalmasabb karakter.

Luke egy nagyszabású felkelés közepette Gavar által Kynestonba kerül ahol végre egyesülhet a családjával, de ekkorra már gondolkodásmódja és céljai sokat változtak. Azt éreztem Millmoore hatására a fiúból férfi lett. Ettől a ponttól lesz igazán izgalmas a könyv.

Ha valaki arra számít hogy pörögnek az események, el kell szomorítsam, nem ez a jellemzője az első kötetnek. Inkább a személyek, helyszínek, embertelenség és a politikai elnyomás ami jobban bemutatásra kerül. Viszont engem nem zavart, mert érdekelt ennek a világnak a működése, és szerintem remek alappiléreket fektetett le a folytatáshoz. Úgy tekintettem az első kötetre, mint előétel. A folytatástól várom hogy már ismerve ennek a világnak a működését, a szereplőket, a cselekmény lendületesebb és izgalmasabb legyen.

Szerintem éppen emiatt lehet megosztó ez a könyv, mert valaki többet várna el, de engem ez nem zavart. Mondom ezt úgy, hogy a polcomon a következő rész és nem kell várnom hogy tovább folytathassam a trilógiát. 

Kíváncsi leszek a folytatásra, nagy reményeket fűzök hozzá, remélem nem fogok csalódni. 

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images