Swift

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg

 Fülszöveg:
 "Gyermeknek és felnőtteknek szóló egyetlen mese A kis herceg, a második világháborúban elpusztult s már klasszikusnak számító francia író remekműve. Története úgy indul, mint minden Saint-Exupéry-regény, egy repülőkalanddal, de ezúttal a bonyodalom nem a valóságban, hanem a költői képzelet világában folytatódik. Egy kisfiú jelenik meg a szerencsétlenül járt pilóta mellett a Szahara magányában, egy kisfiú egy másik bolygóról. S vele együtt feltündököl egy másik világ is, melynek embersége, tisztasága és szépsége sajnos már csak a költészet világából való. És Saint-Exupéry úgy beszéli el kis hercege történetét a maga icipi bolygóján, hogy mindnyájan fájdalmasan megáhítjuk azt az igazabb bolygót, s szívünkbe zárjuk az emberségben nagy kis herceget. A világszerte ismert, megrendítően szép mesét a nagy író eredeti színes rajzai díszítik."


Már sokszor jelent meg újabb kiadásban A kis herceg, de a Content 2 Connect Kiadó adta ki a legszebbet mind közül. Hiába mutatom Nektek a képet, nem fogja átadni azt a szépséget, amit kézbe véve láthattok.

Gyerekként szinte mindenki megismerkedik A kis herceggel, de teljesen mást ezt felnőttként kézbe venni, és elolvasni. Tengernyi mondanivalója van, és biztos vagyok benne, hogy felnőtt fejjel is elsiklottam néhány üzenete felett. Hiszen a felnőttek ezt nem érthetik.

Elképedtem, hogy mennyire másként gondolkodik egy gyerek…mennyivel tisztább, őszintébb, és nemesebb lelkű… És milyen kár, hogy az idő, és az elvárások betörik, és ugyanolyanok leszünk mi mind, felnőttek… pedig a kalap helyett mennyi minden mást láthatnánk…

Biztosan Ti is találkoztatok életetek során olyan könyvel, ami magával sodort, imádtátok minden sorát, mégis oly nehezen beszéltek róla… az én életemben most érkezett el ez a könyv. Egyszerűen annyira felkavaró, olyan jól ábrázol minket embereket, és annyira elszomorító ez okból, hogy nem napok, inkább hetek kellenének, míg fel tudom dolgozni, mit is olvastam. 

Az első bolygón a király ült, aki uralkodott mindenen, és mindenki felett. A második bolygón az önimádó élt. A harmadik bolygón az iszákos lakott az önsajnálatával. A negyedik bolygó az üzletember tulajdona. Az ötödik bolygón a lámpagyújtogató élt. A hatodik bolygón a földrajztudós dolgozott. És a hetedik volt a Föld. 

Időnként biztos Ti is elgondolkodtok, milyen szomorú, hogy az egész világon az ember a legokosabb, mégis a legbutább. Szomorú, hogy mindannyian olyanok vagyunk, mint ezeken a bolygón élő emberek… 

Nem lehet nem szeretni A kis herceget. El-e olvasom később? Még szép! Mert biztos vagyok abban, minden olvasás újabb és újabb kincseket rejteget, amelyet ha eléggé gyermek fejjel gondolkodom, talán meg is érthetek. 

Csak ki kell bújni a bőrömből.

És kinek ajánlanám? Mindenkinek. A gyermekeknek tanító mese. Az ifjabbaknak érdekes történet. A felnőtteknek talán még több. 

Ajánlom, hogy idős fejjel elolvasd, értékesebb ember leszel utána!

A könyvet a Content 2 Connect Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, Nagyon köszönöm Nektek, hiszen ez egy olyan ajándék, ami túléli az idő próbáját, és büszkén fogom felolvasni a gyermekeimnek is esténként, remélve, talán jobb felnőtt fog cseperedni belőle, mint amilyen én vagyok.

Értékelésem: 10/10


Felkeltette az érdeklődésed?

Most akciósan vásárolhatod meg ide kattintva






Számomra legkedvesebb idézetek a könyvből:

"– …szelídíts meg engem.
– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz…"

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

"– Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz – mondta a róka. – Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet…"

"– De hiszen nincs itt senki, aki felett ítélkezhetnék.
(…)
– Akkor hát magad felett fogsz ítélkezni – mondta a király. – Ez a legnehezebb feladat. Sokkal nehezebb önmagunkról ítéletet mondani, mint másokról. Ha sikerül helyesen megítélned magad, ez azt jelenti, hogy igazi bölcs vagy."

~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images