Swift

Blogturné - Amber Smith : Amilyen ​akkor voltam


Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van 1 példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani és helyesen megoldani a feladványokat.

Kiadó: Magnólia

Megjelenés éve: 2024

Oldalszám: 368

Fordító: Kéri Andrea

Megrendelem


Fülszöveg:

Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját.

A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.

Véleményem:

A nemi erőszak, szexuális bántalmazás mindig nehéz téma, de fontos, hogy foglalkozzunk vele! Az Amilyen akkor voltam tabukat döntöget, érzékenyít, és közben felhívja a figyelmet, milyen sérülést is okoz egy lány életében, ha erőszak áldozatává válik.

Eden-t mint a fülszövegben is olvasható, a bátyja legjobb barátja erőszakolta meg. A könyvben leginkább Eden erőszak utáni lelki változásának lehetünk szemtanúi, miként is próbálja kezelni ezt a helyzetet, és hogyan próbál túllépni az őt ért megrázkódtatáson. 

Mielőtt mindez megtörtént, egy kedves, bár visszahúzódó életkedvelő lány volt, és a végzetes estét követően egyre távolabb kerül a régi énjétől. Ez tudatos nála, hiszen abban reménykedik, ha megváltozik, akkor egyszerűen elfelejti, vagy csak túllép a traumán. Felmerülhet a kérdés, miért nem kért segítséget? A válasz : kért... vagyis próbált.. de nem figyelt rá senki, így úgy döntött, magába temeti a dolgokat, és egyedül építi újra magát. 

Szerintem ez egy nagyon fájdalmas olvasmány volt. Részben amiatt, mivel bár a kívülállók is érzékelték, valami megváltozott, de mivel nem tudták mi áll a háttérben, nem tudtak rajta segíteni. Eközben az sem segített, ribancnak kiáltották ki az iskolában, így egy újfajta keserűséget is érzett, pont a legsérülékenyebb időszakában. Aztán persze azzá vált, aminek megbélyegezték, de minden szenvedése ahhoz a végzetes estéhez kötődött. Minden egyes rossz döntés, dac, gyűlölet, amit a világ ellen érzett... Ahogy ő, úgy én is folyamatosan feltettem a kérdést magamnak: mi lett volna, ha...?

Szívszaggató volt olvasni, ahogy napról napra rombolja önmagát, és egy boldog kislányból egy magányos szellemé válik. 

A nehéz pillanatokban Josh nyújt a lánynak mentőövet, de hiába fulladozik, mégsem tud igazán belekapaszkodni, és a partra jutni. A fiú tényleg megtett mindent, hogy a lány megnyíljon neki, egyedüliként érezte, hogy komoly törés lehet a lány lelkében ami miatt így viselkedik, mégis kevés volt, hogy valódi segítséget nyújtson. Eden ellökte magától.

Hálát adok, hogy soha nem voltam áldozat, így nem is tudhatom igazán, mi zajlik egy olyan ember lelkében, aki ezeken átesett. Viszont ezt a könyvet elolvasva pontosan tudom, mekkora démonokkal is kell megküzdeniük az szenvedőknek. Ez egy egész életen át tartó gyógyulási folyamat, amit segítség nélkül csak nagyon keveseknek sikerült megugrania. Lelkileg felkavaró, és egyben dühítő volt. Mint olvasó, tudtam mi a baj, és segíteni szerettem volna. Nehezen néztem karba tett kézzel az önpusztítást, és azt akartam, a tettes bűnhődjön. Mély indulatot hozott fel bennem felszínre, és vágytam arra, valaki végre észrevegye mekkora is a baj, és végre valaki meghallgassa Eden-t. Meghallgassa, és higgyen neki!

Bátran ajánlom minden korosztálynak! A tiniknek, hogy tudják, merjenek segítséget kérni!  Szülőknek, hogy észrevegyék a figyelmeztető jeleket, és tudjanak segíteni. Minden nőnek, akit megbecstelenítettek, hogy erőt merítsen ebből a történetből, és azoknak, akik bár nem szenvedtek el ilyen károkat, mégis érzékenyebben forduljanak a bántalmazottak felé. 

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, bátran hívd az  Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot. Merj segítséget kérni!



Nyereményjáték:
A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az én feladványom:
“Az élet egy pillanatra sem áll meg, annyi időre sem, hogy lélegzetet vegyél.”
Állomáslista:
04.29. This is my (book) universe
05.01. Könyv és más 
05.03. Utószó
05.05. Kitablar
05.07. Milyen könyvet olvassak?
05.09. Pandalány olvas
05.11. Zakkant olvas
05.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.15. Sorok között
a Rafflecopter giveaway

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images