Swift

Október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

 


Az Álomgyár Könyvkiadó tájékoztatása alapján a mai napon, hosszú betegség után R. Kelényi Angelika írónő elveszítette a mellrákkal való küzdelmet. Ezúton szeretnénk kifejezni részvétünket az írónő szerettei felé, kívánjuk, hogy nyugodjon békében.



Ez a veszteség még inkább előtérbe helyezi a mellrák elleni küzdelem fontosságát. Egy 2023-ban publikált kutatás alapján a világon 2020-ban 685 000 nő halt meg, illetve 2 300 000 nőt diagnosztizáltak mellrákkal. Világszerte a rákos megbetegedések közül a mellrákos megbetegedések száma a legmagasabb a nők körében. Ennek száma az összeg rákos megbetegedések több mint 15%-át teszi ki. 

Ha a mellrákot időben észleljük, akkor a betegség kezeléssel gyógyítható. Épp ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mely tünetek jelezhetik számunkra a betegséget. A leggyakrabban az alábbi tünetek jelzik a betegséget:

  • Mellbimbó viszketés, kipirosodás, válladékozás
  • Csomó a mellben vagy hónaljban
  • Kipirosodott, megduzzadt, megkeményedett mell
  • Mell alakjának megváltozása

A tünetek észlelésekor javasolt, hogy forduljunk nőgyógyász szakorvoshoz. A betegség kezelése mellett egyaránt fontos a megelőzése. Ennek érdekében ajánlott az évi egyszeri kontroll vizsgálat.

A vizsgálat mellett a szakorvosok javasolják a havi önvizsgálatot is. Ennek elvégzését a menstruációt követő héten javasolják, mert a ciklus során ekkor a legkönnyebben észlelhető az esetleges elváltozás. Az önvizsgálat helyes elvégzéséhez a Medicover Zrt. készített egy könnyen követhető ábrát. 



Bármilyen elváltozás esetén keressünk fel szakorvost. Inkább látogassuk meg a nőgyógyászunkat feleslegesen, mint hogy ne vegyük észre a problémát időben.

Reméljük, hogy ez a rendhagyó poszt valamiképpen segítségetekre lesz, bővebben a kutatásról vagy az önvizsgálatról az alább feltüntetett forrásokon (is) olvashattok.


Forrásjegyzék:

Jenifer Pataki, Viktor Dombrádi, Attila Sárváry & Gergő József Szőllősi (2023): Breast cancer screening and its associating factors among hungarian women aged 45–65: a cross-sectional study based on the European health interview surveys from 2009 to 2019, BMC Public Health, Volume 23, Article number: 1679 (2023), (DOI/10.1186/s12889-023-16608-5)

https://bhc.hu/magunkrol/cikkek/2018/20181004-a-mellrak-elleni-kuzdelem-leghatasosabb-eszkozei-onvizsgalat-es-szurovizsgalat

https://medicover.hu/hirlevel-cikkek/noi-szuresek-fontossaga/





Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images