Swift

Diana Gabaldon - Outlander 3. /Az utazó/


„A nagy sikerű sorozat harmadik kötete nemcsak az időben repít vissza, de távoli, egzotikus tájakra is elvezet bennünket.
Kétszáz évvel korábban történt szenvedélyes találkozásukkor a halálra szánt Jamie Fraser végül lovagiasan visszaküldte a gyermekével várandós Claire-t a saját idejébe, mert meggyőződése volt, hogy el fog esni az 1746-os véres cullodeni csatában.
Lányuk mostanra felnőtt, és Claire rádöbben, hogy Jamie túlélte a csatát. Visszavágyik hát az idő szakadékán keresztül, hogy újra megkeresse a férfit, akit soha nem tudott elfelejteni, és a sorsot, amit soha nem tudott figyelmen kívül hagyni…”

Hosszú idő eltelt, mióta Diana Gabaldon egyik könyvéről kritika került fel a blogra. Nagy várakozással kezdtem bele az Outlander sorozat 3. részébe, és szerencsére nem kellett csalódnom. Ez a könyv, mint a sorozat eddig megjelent részei is, tele volt izgalmakkal.

Sajnos beleestem abba a hibába, hogy szinte faltam a könyvet, amely a rengeteg fordulatnak köszönhetően néha túlságosan tömör és információ dús volt. Azt tanácsolom, hogy add meg az időt a könyvnek, ne siesd el az elolvasását.

Az első kötetben az előző kötet óta eltelt 20 év történéseivel ismerkedhetünk meg. Claire Bostonba költözött Frankel, közösen nevelik Briannát, illetve építi az orvosi karrierét. Jamie túléli Cullodent, évekig bujkál a vörös kabátosok elől, börtönbe kerül, majd szolgává válik, végül pedig ismét szabad ember lesz, bármilyen jövővel kapcsolatos terv és meglévő lehetőség nélkül. Mindketten kialakítanak egy életritmust, mígnem Claire úgy dönt, ismét megkeresi szerelmét.

A második kötet központjában az egymásra találásuk, a közös jövőjük és életük kialakítása áll. Ebben a könyvben több kisebb-nagyobb probléma is megjelenik a kapcsolatukban, ami számomra még valóság hűbbé tette a történetet, hisz’ nem létezhet két ember között kapcsolat problémák nélkül. Mindezeket persze rengeteg kaland során élhetjük át főhőseinkkel, melyek között egy karibi utazás is helyet kap.

Karakterek szempontjából is kiemelkedő volt ez a könyv, a fő karakterek személyiségében érződött az eltelt idő, Jamie és Claire is megfontoltabb, felelősségteljesebb lett. Briannában pozitívan csalódtam, képes volt az anyja érdekeit a sajátja elé helyezni. Véleményem szerint hatalmas lelki erő szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk egy közeli szerettünket elengedni úgy, hogy valószínűleg soha többé nem látjuk. Fergus már egy felnőtt férfi, aki a könyv során már megházasodik, ezzel bizonyítva, hogy komoly és szeretni tudó emberré vált.

Természetesen új karakterek is megismerhetünk. Jamie új üzleti partnere, Mr. Willoughby bennem kétes érzelmeket keltett, hiszen egy udvarias és kedves férfi, de valamiért úgy éreztem, hogy mégsem szabadna megbízni benne, mert kétes szándékai lehetnek. A kedvenc új karakterem az ifjú Ian, aki csodálatos fiatal férfivá vált az eltelt idő alatt. Bátor, vakmerő, mégis családcentrikus, kedves és udvarias.

A könyvből sorozat is készül, amelynek részei hetente jelennek meg. Ebben az évadban sem kellett eddig csalódnom, bár egyre több apró részletben eltér a könyvtől, mégis szórakoztató, fordulatos és izgalmas.

Összegezve tehát, a sorozat ezen könyve is megéri azt az időt, amelyet az olvasásával töltesz, megígérhetem, hogy nem fogsz csalódni.


Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images